Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juristen Athar Alak berätta om hur desinformationskampanjen påverkar barn och föräldrar i Malmö. Foto: Helena B Nilsson

Malmöjuristen om nätkampanjen mot socialtjänsten: ”Har förödande konsekvenser för barn”

Publicerad

Desinformationskampanjen om socialtjänsten i arabiskspråkiga medier har skapat sådan oro att en del föräldrar börjat fundera på att lämna Sverige. Det hävdar Athar Alak som är familjerättsjurist i Malmö.

– Jag har dagligen kontakt med föräldrar som är oroliga över att sätta gränser för sina barn.

I december 2021 startades en kampanj på arabisktalande sociala medier-konton med ett kärnbudskap om påståenden att svenska myndigheter ”kidnappar” barn, framförallt från muslimska föräldrar.

Vågar inte sätta gränser

Athar Alak jobbar bland annat med att hjälpa föräldrar i deras kontakt med socialtjänsten. Sedan desinformationskampanjen drog igång har hon träffat många föräldrar som säger att de inte vågar sätta gränser för sin barn av rädsla för att göra fel.

– De är rädda att deras barn blir omhändertagarna av socialtjänsten. Den här rädslan har inneburit att de började fundera på att åka hem till hemlandet för att inte förlora sina barn.

Rädsla för att tvinga barnen

Hon ger exempel på barn som har dåliga tänder och där föräldern får frågan varför de inte borstar tänderna på barnen.

– Då säger föräldrarna att de är rädda att tvinga dem för då kan barnen anmäla det och det blir ett omhändertagande. Konsekvensen blir att barnen tappar kompassen helt och riskerar att skada både sig själva och samhället. Desinformationen mot socialtjänsten kan få förödande konsekvenser för barn, säger Athar Alak.

Det här gäller vid omhändertagande av barn

  • LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) ger samhället genom socialtjänsten möjlighet att skydda barn och unga som är under 21 år.
  • För att ett omhändertagande ska vara aktuellt måste det finnas en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas. Våld eller kränkande behandling från familjen är ett exempel. Det kan också handla om att barnet själv utsätter sig för fara.
  • Religion är inte grund för ett omhändertagande.
  • När socialtjänsten utreder ett barns behov av stöd och skydd ska arbetet utgå ifrån vad som är bäst för barnet.
  • Om ett barn behöver skyddas akut och vårdnadshavarna inte lämnar sitt samtycke kan socialtjänsten besluta om ett omedelbart omhändertagande. Socialnämnden kan ta hjälp av polisen vid omhändertagandet, men bara om det verkligen behövs.
  • Domstolen avgör sedan om socialnämndens beslut ska gälla. Föräldrar kan överklaga beslut om tvångsvård av deras barn.
  • Tvångsvården ska upphöra så fort den inte längre behövs. Beslutet ska omprövas av socialnämnden minst var sjätte månad.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.