Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: SVT/TT

M-förslag om ålderstest av alla ensamkommande nedröstat

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna fick inget brett stöd för förslaget om ålderstest av alla ensamkommande i gymnasieåldern vid onsdagens kommunstyrelsemöte. Endast Sverigedemokraterna höll med.

Utspelet är en direkt konsekvens av Rättsmedicinalverkets uppgifter att tre av fyra testade uppskattades vara äldre än 18 år.

Rättsmedicinalverket presenterade sina siffor under tisdagen. Moderaterrna tänker lansera sitt förslag på onsdagens kommunstyrelse. Förslaget stöddes av Sverigedemokraterna men det räckte inte. Kommunstyrelsen sa nej.

– Vi avstyrkte förslaget. Det här är att slå in öppna dörrar. Det finns ingen anledning att testa dem som går på gymnasiet. Migrationsverket gör redan en bedömning av vilka som behöver testas, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Lika i landet

Torbjörn Tegnhammar (M) ville att kommunstyrelsen ställer krav på Migrationsverket att få en ”särskild genomgång” av ensamkommande i staden. Detta då staden, enligt honom, har ett alldeles för stort flyktingmottagande.

– Met det bör rimligtvis vara likadant i hela landet, att tester görs även utan att Migrationsverket anser att det finns skäl för det.

”Oroväckande många”

I de siffror som under måndagen kom från Rättsmedicinalverket omfattades tester som gjorts i sådana fall där Migrationsverket tyckt det fanns tveksamheter.

Tror ni att det är representativt för samtliga ensamkommande i gymnasieålder?

– Jag tycker det är oroväckande många, men det kan ju vara så att Migrationsverket ligger rätt i sin bedömning. Men för att undvika spekulationer tycker vi det är bäst att samtliga testas, säger Torbjörn Tegnhammar.

Efter bakslaget i kommunstyrelsen har han dock inte gett upp:

– Jag kommer att fortsätta driva denna fråga inom partiet, säger han.

Läs mer: Första ålderstesterna klara: Majoritet av de som testats bedöms vara vuxna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.