Börje Sjöholm är en av flera som kallas in för att stötta upp mordutredarna i Malmö. Foto: SVT

Pensionerade mordutredare stöttar Malmöpolisen

Uppdaterad
Publicerad

Elva nya mord har skett i Malmö i år. Men bristen på poliser till fallen gör att utredningarna försvåras och kör fast. Nu kallar polisen in pensionerade mordutredare för att klara av krisen.

Veckan efter mordet på 24-åringen, som sköts till döds utanför sitt hem på Högaholm i Malmö, fanns endast en handläggare som arbetade med mordutredningen.

I dag är fler utredare inblandade i fallet, men bristen på poliser stör fortfarande många av de mordutredningar som Malmöpolisen fått på sitt bord under året. Polismästare Stefan Sintéus har tidigare förklarat att Malmöpolisen är mycket pressad och att de måste prioritera mellan morden.

”Roligt att jaga busar”

Nu får Malmöpolisen stöd från flera pensionerade poliser, vilket Kvällsposten var först med att rapportera om. Både Börje Sjöholm och Dan Granvik har kallats in för att stötta upp utredningsarbetet. Sjöholm började förra veckan och kommer att arbeta som mentor för att stötta de nya spaningsledarna.

– Jag känner att jag alltid trivts med mitt jobb och jag tycker det är roligt att jaga busar. De nya spaningsledarna är kompetenta men kanske inte lika erfarna. Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet. Jag har ju gjort alla fel som man gör i början, säger Börje Sjöholm till SVT Nyheter Skåne.

Börje Sjöholm har börjat att sätta sig in ärendet om mordet på 24-åringen,men menar att han kommer att jobba med de utredningar där hans kompetens behövs.

Ewa-Gun Westford, informatör på polisen, bekräftar uppgifterna om att flera pensionerade poliser börjat tjänstgöra igen.

– Där är flera som kommit tillbaka i tjänst efter att ha gått i pension, berättar Ewa-Gun Westford för SVT Nyheter Skåne.

Hon betonar den kompetens som finns hos dem som gått i pension och att den går förlorad när de inte används i tjänst. Främst ska de pensionerade poliserna jobba med grövre brott men Malmöpolisen också kallat in erfaren kompetens inom andra områden, bland annat i arbetet med gränskontrollerna.

Jobbat med kända fall

Börje Sjöholm har jobbat som chef för polisens cold case-grupp. Han började som polis i Helsingborg i början på 70-talet och flyttade till säkerhetspolisen, Säpo, i Region Syd på 80-talet.

Jakten på seriemördaren Peter Mangs är ett av de största fallen som Börje Sjöholm har haft på sitt bord. Dan Granvik jobbade med Gryningspyromanfallet.

– Jag grälade på Börje Sjöholm när han gick i pension och tyckte att det var jättesorgligt. Det var sorgligt i den situation vi befinner oss i och då syftar jag också på den omorganisation vi har. Vi behöver goda krafter och han är en förebild för många av oss, säger Ewa-Gun Westford.

Hur länge de pensionerade poliserna ska vara i tjänst vet Ewa-Gun Westford inte men menar att det handlar om dagtidstjänstgöring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.