Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson. Foto: Emil Langvad/TT

Malmöpolisens värsta dygn på länge – ”helt klart intensivt”

Uppdaterad
Publicerad

Två skottlossningar, en död 25-åring, en hotfull man som sköts av polis och två nattliga sprängdåd. Måndagen den 10 juni blev en av de mest händelsefulla dagarna i Malmöpolisens historia.

– Helt klart ett intensivt dygn, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Polismyndigheten i Malmö med omnejd hade en sällsynt dramatisk dag i början av veckan. Men trots skjutningar och sprängningar om vartannat menar Ewa-Gun Westford att polisen ibland påverkas mer av enskilda ärenden.

– Jag minns kustbevakningens flyg som kraschade i Falsterbokanalen, Gryningspyromanen i Ystad och bränderna i Rosengård. Men resursmässigt har det helt klart varit ett intensivt dygn, säger hon.

”Kände att vi hade koll”

Ewa-Gun Westford säger att hon efter omständigheterna är nöjd med polisens arbete under det kaotiska dygnet.

– Det som slog mig redan från början, var att vi jobbade bra. Kände att vi hade koll. Det var lugn stämning från början och då blir det inte lika tungarbetat. Snacket har inte på något vis varit negativt, även om vi var lite svettiga i pannan innan kvällen var slut. Vi börjar hitta metodiken, man känner en liten ljusning.

Polisen sköt en man vid Malmö centralstation sedan denne uppträtt hotfullt. Byggnaden fick i samband med ingripandet utrymmas på grund av larm om ett misstänkt föremål. Foto: Johan Nilsson/TT

Hur hanteras stress inom polisen vid sådana här händelser?

– När man börjar ett pass har man alltid ett uppstartsamtal med gruppchefen. Kollar hur läget är, även privat, för att se hur man ligger till. Sen har vi avslutningssamtal innan man får gå hem. Det hade vi inte förr i tiden. Jag minns en kollega som tvingades skjuta en person, som dog. Han fick en klapp på ryggen, kaffe och en cigg. Då förstod man inte hur viktig arbetsmiljön är – den är mycket bättre idag.

Mycket arbete som inte syns

– Det är viktigt att komma ihåg allt arbete som inte syns. Vi kommer in med buller och bång, i luften och på marken. Utredningsarbetet under- och efteråt tär otroligt på våra krafter. Det är mycket resurskrävande arbete som inte syns utåt.

När många och stora brottsliga händelser inträffar kan allmänheten uppleva en oro och hopplöshet. Något som Ewa-Gun Westford menar inte delas av polisen.

– De allra flesta poliser, åtminstone de yngre, känner inte hopplöshet tror jag – de har blivit poliser för att de vill något, för att de vill jobba med detta. Varje ärende är något att lära sig av. Dagen man blir blasé som polis gör man inget bra jobb, säger Ewa-Gun Westford.

Malmöpolisens intensiva dygn – timme för timme

10.30: Polis skickas till Malmö Centralstation efter larm om en hotfull man. Mannen uppträder hotfullt mot ordningsvakter och förbipasserande.

När polis anländer skriker mannen att han har bomber och vapen. Han är hotfull mot polisen som tvingas skjuta mannen i benen. Mannen övermannas sedan och förs till sjukhus.

10.45: Centralstationen spärras av, bussar och tåg ställs in. Nationella bombskyddet kallas in för att undersöka de väskor som mannen påstått innehåller sprängämnen eller vapen.

13.15: Larm om skottlossning på Bellevuegården i stadsdelen Hyllie. Polis hittar en skadad man på platsen, som förs till sjukhus.

14.00: Polisen som gått upp i stabsläge kallar till presskonferens. Händelsen på centralen rubriceras som försök till mord men behandlas som terrordåd eftersom det inte kan uteslutas. Mannen är inte identifierad. Stationen och kollektivtrafiken är fortsatt avspärrad. Polisen konstaterar att skottlossningen på Bellevuegården är en separat händelse.

14.20: De yttre avspärrningarna hävs efter att bombskyddet oskadliggjort en av mannens väskor.

16.00: Polisen meddelar att mannen som skjutits på Bellevuegården har avlidit av sina skador. Han är i 20-årsåldern.

18.00: Mannen som sköts av polis på centralstationen anhålls. Rubriceringen är grovt olaga hot. Han är fortfarande inte identifierad, då han uppger ett namn men har flera olika pass och id-handlingar på sig.

18.00: En bil brinner på Fosievägen. På presskonferens dagen efter berättar polisen att bilen är intressant och efterlyser iakttagelser från platsen.

21:05: Polisens ledningscentral får in larm om misstänkt skottlossning i närheten av platsen där mannen i 20-årsåldern sköts till döds tidigare under dagen. Inga personer hittas men tomhylsor hittas på platsen.

02.05: Flera personer ringer polisen om en kraftig explosion som inträffat på Rosengård. Det är entrén till en fastighet som en sprängladdning detonerat. Ingen ska ha blivit skadad vid händelsen.

03:20: Ännu en explosion larmas till polisen. Den här gången på Adelgatan i centrala Malmö. Sprängingen har skett vid entrén till en nattklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.