Demonstration mot Reva projektet i Malmö tidigare i år. Foto: Scanpix

Malmöpolitiker kritiserar Reva-projektet

Publicerad

Ledande politiker i Malmö riktar nu skarp kritik mot polisens insatser för att verkställa utvisningar, det så kallade Reva-projektet.

I ett brev till regeringen skriver representanter för kommunledningen att man varit ovetande om att Malmö varit pilotkommun för polisens kritiserade Reva-projekt. (Reva står för projektet rättsäkert och effektivt verkställighetsarbete).

Barn i skolan

Politikerna befarar att Reva-projektet kan få barn att stanna hemma från skolan, trots att kommunen beslutat att erbjuda papperslösa barn förskola, skola och barnomsorg.

– Det är inte rimligt att barn och ungdomar ska känna olust över att gå i skolan på grund av polisens insatser samtidigt som vi, genom vårt beslut, ger dem undervisning, skriver Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Nils Karlsson (MP) menar att Reva försvårar kommunens arbete.

– Det är därför provocerande att kommunen inte fått information om att Malmö ska utgöra en pilotkommun, skriver Nils Karlsson (MP), kommunstyrelseledamot och gruppledare.

”Stor björntjänst”

Hanna Thomé (V) menar att polisens arbetsmetoder är upprörande och diskriminerande.

– Invånare med utländskt utseende riskerar att förknippa polisen med misstro och ständiga krav på legitimation. Med Reva-projektet gör regeringen Malmös arbete mot diskriminering en stor björntjänst, skriver Hanna Thomé (V), kommunalråd med ansvar för antidiskriminering.

I brevet frågar kommunen regeringen ”vilka åtgärder som kommer att vidtas för att säkerställa att kommunen får information om statliga insatser inom projektet Reva som kan komma att påverka kommunens arbete.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.