Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Sauer (C) stäms för förtal av ”Förtalsombudsmannen” efter att ha kallat Ingrid Carlqvist för nazist på Twitter. Hör hur han ser på det i klippet. Foto: Otto Johansson/SVT

Malmöpolitikern Anton Sauer (C) stäms av ”Förtalsombudsmannen” – kallade högerextrem profil nazist

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan kallade Anton Sauer (C) den högerextrema profilen Ingrid Carlqvist för nazist på Twitter. I dag går han upp i rätten stämd för förtal.

Bakom stämningen står, förutom Ingrid Carlqvist, 21-årige Christian Peterson som driver projektet ”Förtalsombudsmannen”.

I höstens val stod han på listan för Alternativ för Sverige, ett högerextremt parti grundat av uteslutna tidigare Sverigedemokrater, och var i tonåren med i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Nu säger han sig vilja ”fokusera på opinionsbildning och journalistik”.

Småmål utan åklagare

Under året har han genom så kallade småmål där enskilda personer stämmer andra, utan att några åklagare är inblandade, stämt flera personer för förtal. Något bland annat Dagens Nyheter tidigare rapporterat om.

Flera av exemplen handlar om journalister och opinionsbildare som kallat någon för nazist eller högerextrem. I ett av dem friades nyligen journalisten Mathias Wåg.

– Vi arbetar med att sätta stopp för vänsterns trakasserier, skriver Christian Peterson i ett sms till SVT Nyheter Skåne.

Kallat Ingrid Carlqvist nazist

Orsaken till stämningen av Anton Sauer, Centerpartiets gruppledare i Malmös kommunfullmäktige, är att han i december 2018 i ett inlägg på Twitter kallade den högerextrema profilen Ingrid Carlqvist för nazist. En beskrivning han står fast vid.

– Jag tycker man ska kalla en spade för en spade och förnekar man förintelsen får man räkna med att bli kallad en spade, säger han.

Ingrid Carlqvist har i flera inlägg på Twitter bland annat ifrågasatt hur många som dog i Förintelsen.

Till SVT Nyheter Skåne säger hon att nazismen står långt från hennes ideologi samt att hon inte är förintelseförnekare utan enbart ”ifrågasätter detaljer i ett historiskt skeende”.

Kan dömas att betala skadestånd

Om Anton Sauer döms kan han bli skyldig att betala ett skadestånd på upp till 20 000 kronor.

Under torsdagen hålls en inledande förhandling för att se om parterna kan komma till en förlikning, något Christian Peterson varit tydlig med att han inte är intresserad av. Själva rättegången hålls vid ett senare datum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.