Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I flera år har partysugna malmöbor kunnat gå på illegala klubbar runt om i staden. Men efter flera samordnade tillslag från olika myndigheter har klubbarna tvingats slå igen. Foto: SVT

Efter specialinsatsen: Malmös svartklubbar har nästan försvunnit

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har partysugna malmöbor kunnat gå på illegala klubbar runt om i staden. Men efter flera samordnade tillslag från olika myndigheter har klubbarna tvingats slå igen.

– Många av de stora illegala klubbarna skulle jag säga är helt borta, säger Freddy Nilsson, kommunpolis i Malmö norr.

Stängt 15 klubbar

Freddy Nilsson berättar att polisen känner till många av de lokaler som tidigare varit föremål för illegala klubbar och att de har för vana att titta till dem.

– Det har spritt sig att vi har arbetat ganska intensivt mot problematiken. Det gör att det inte finns någon drivkraft att starta upp dem längre.

Under loppet av drygt två år har polisen tillsammans med andra myndigheter stängt ner runt 15 illegala klubbar runt om i Malmö.

Myndigheter samarbetar

Polisen, Skattemyndigheten och kommunens tillståndsenhet och miljöförvaltning har samarbetat för att släcka ner de illegala klubbarna i Malmö.

– Det är det som gör att klubbarna inte längre dyker upp så ofta. Hittar vi en illegal klubb lägger vi ett förbud på att ha den typen av verksamhet, säger Gunilla Andersson, projektledare på miljöförvaltningen.

Flera illegala klubbar har varit på gång

Gunilla Andersson förklarar att miljöförvaltningen i samverkan med andra myndigheter flera gånger sett att nya illegala klubbar varit på väg att dyka upp igen. I de lägena har de kontaktat fastighetsägarna och förklarat situationen.

– Vi har sagt att du kommer väl ihåg att du har ett förbud mot det här. Om vi upptäcker att du har den här typen av verksamhet får du dryga böter. Då har de blåst av allting.

De illegala klubbarna säljer ofta alkohol utan tillstånd och betalar heller ingen skatt. Men oftast stängs de formellt på grund av rådande säkerhetsbrister.

– Vi har hittat illegala klubbar där de har blockerat utrymningsvägarna.  Det är bara rena turen att det inte har hänt någonting, säger Gunilla Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.