Carlo Emmes klubb har gått från illegal till legal: ”De behövde visa att de hade allt under kontroll”. Foto: SVT

Så blev svarta rockklubben i Malmö vit

Publicerad

Plan B drevs som en medlemsklubb i flera år. År 2018 tvingades de att stänga ner sin verksamhet på Norra Grängesbergsgatan i Malmö efter ett besök från polisen. Enligt lagstiftningen räknades de som en svartklubb. Men i nya lokaler och med alla tillstånd på plats återuppstod rockklubben förra året.

– Ingen brydde sig om oss i fyra år. Men en dag bestämde sig myndigheterna för att stänga ner alla. De behövde visa att de hade allt under kontroll och stoppa all kriminalitet, säger Carlo Emme, grundare och bandbokare på Plan B.

”Gör exakt samma sak”

Efter flera turer fram och tillbaka mötte Plan B till slut myndigheternas krav för att göra sin verksamhet laglig. Rockklubben har skaffat alkoholtillstånd, ordningsvakter och totalrenoverat den nya lokalen enligt myndigheternas riktlinjer.

Carlo Emme tycker personligen inte att skillnaden mellan att agera olagligt eller lagligt är särskilt stor.

– Den enda skillnaden mellan att vara olaglig eller laglig för oss, är att när vi inte hade tillstånd kunde vi inte bli kontrollerade. Nu kan vi bli kontrollerade, säger Carlo Emme och fortsätter:

– Vi gör exakt samma sak. Nu har myndigheterna höjt vår status och vi gör vårt bästa utifrån den statusen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.