Foto: Bernard Mikulic

Ljudet av Malmö kostade halv miljon – har använts en gång

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad betalade 485 000 kronor för att en kommunikationsbyrå skulle skapa en ljudidentitet åt staden. Hittills har de olika ljudfiler, som ska marknadsföra Malmö, bara använts vid ett tillfälle.

I februari berättade SVT Nyheter Skåne att Malmös stad satsat närmare en halv miljon kronor på att ta fram ljudet av Malmö. Det skulle användas i marknadsföringssyfte på bred front. Men resultatet har varit klent, något som Sveriges Radio var först med att berätta.

Hittills har de dyrabara ljudfilerna bara kommit till användning vid ett tillfälle. Det är i en reklamfilm för Socialchefsdagarna i Malmö nästa år.

– Vi hade önskat att ljudfilerna kommit ut på bredare front men vi har varit otroligt upptagna av pandemin, säger Nicklas Sjöqvist, presschef i Malmö stad.

Väldigt tyst

Det har gått tio månader sedan den nya ljudidentiteten lanserades. Syftet var att stadens kommunikation skulle bli tydligare och kunna användas på bland annat äldreboenden, busshållplatser och i parker. Så blev det inte.

Enligt kommunens presschef har pandemin haft stor betydelser för att ljudet inte använts mer.

– Det är vi på stadskontoret som ansvarar för detta men vi har varit otroligt upptagna med annat under pandemin. Men vi kommer göra mer av vårt varumärke med vår logotyp, vår grafik och våra ljudfiler framöver, säger Nicklas Sjöqvist.

Vad innebär ”framöver”?

– Det kan jag inte säga men ljudfilerna kommer att användas.

I februari berättade vi om att Malmö stad satsat nästan en halv miljon på att ta fram en egen ljudidentet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tystnaden på biblioteket var ett av de ljud som spelades in av den kommunikationsbyrå som fick i uppdrag att ta fram Malmös ljudidentitet. Nu, ett år senare, är ljudet färdigt. Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer