Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Västra skolan i Malmö har eleverna mindre än en p-ruta var att leka på utomhus.

Här är Malmös minsta skolgård – en halv p-plats per elev

Publicerad

Enligt Boverket bör en elev i grundskolan ha minst 30 kvadratmeter att röra sig fritt på utomhus. På Västra skolan i Malmö har eleverna bara sex kvadratmeter skolgårdsyta var, det vill säga häften av en vanlig parkeringsruta.

– Det är jättetrångt. Är man ute med en klass i taget är det ok, men när vi är samtliga elever fungerar det inte riktigt, säger Caroline Cedergren som är rastpedagog på Västra skolan.

Det finns fem skolor i Malmö där skolgårdsytan är tio kvadratmeter per elev eller mindre. Österportskolan, Monbijouskolan, Tygelsjöskolan, Möllevångsskolan och så Västra skolan som har Malmös minsta skolgård, sett till kvadratmeter per elev. Här går 250 elever i årkurserna F-3.

– Västra skolan är från 1840-talet och ligger mitt i centrum, så vi kan inte utöka skolgårdsytan. Det vi kan göra är att höja kvaliteten på skolgården, säger Nedim Buric, enhetschef för lokalplanering av grundskolor i Malmö.

Omfattande renovering i sommar

Till höstterminen ska eleverna ha fått fler grönytor och en mindre parkeringsplats tas i anspråk för att vidga skolgården.

– Men vi kommer ändå inte att komma över tio kvadratmeter per elev, säger Nedim Buric.

Personalen på Västra skolan har fått hitta sätt att kompensera för den lilla lekytan på sex kvadratmeter per elev.

– Det blir självklart fler konflikter när det är trångt. Det finns ingenstans att gå undan vilket påverkar vissa elever, men vi har utvecklat ett system med lekstationer och alla elever är inte ute samtidigt, säger rastpedagog Caroline Cedergren.

Minskat elevantal inte ett alternativ

Ett sätt att skapa mer lekyta vore att minska antalet elever på skolan, men det är inte möjligt enligt grundskoleförvaltningen.

– Malmös grundskola fortsätter att expandera. Sedan 2013 har det blivit nästan 50 procent fler elever i våra grundskolor, så om vi skulle minska elevantalet på Västra skolan skulle vi tvingas bygga nytt någon annanstans. Dessutom vill föräldrar till mindre barn i regel ha skolan nära hemmet.

Trots den lilla skolgården upplever Caroline Cedergren att barnen inte lägger så stor vikt vid utrymmet.

– Däremot säger de ofta att det är hög ljudvolym på rasterna, säger hon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer