Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden Malmö stad. Foto: Firas Razak/SVT

Malmö når inte skolgårdsnormen: ”Tycker det är ganska lagom”

Uppdaterad
Publicerad

Boverket anser att grundskoleelever ska ha minst 30 kvadratmeter var att leka på utomhus. Malmö stad tycker att det räcker med hälften så stor area, med tanke på stadens begränsade markytor.

Härom veckan presenterade Boverket siffor över hur stora ytor grundskolelever har att röra sig fritt på utomhus. Kartläggningen, som gjorts av SCB, visar att skolgårdsytan per elev i Sverige har minskat sedan 2014.

Fyra av tio har mindre yta än rekommenderat

Boverket rekommenderar att kvadratmeterytan är 30 kvadratmeter per elev, men fyra av tio elever i Sverige har mindre friyta än så.

I  Malmö är snittet 22,7 kvm friyta/elev. Men det skiljer skiljer sig stort mellan skolor. På vissa skolor är skolgårdsytan drygt 40 kvm/elev, medan elever på andra håll har mindre än 10 kvadrat vardera att disponera.

2016 antog stadsbyggnadsnämnden i Malmö en policy för hur stora skolgårdar ska vara för nyetablerade grundskolor. Kravet där är en yta på 15 kvadratmeter. Det vill säga hälften av vad Boverket anser är en rimlig yta.

Flera intressen konkurrerar

– Det är en kompromiss mellan olika intressen. Det är klart att vi hade önskat att alla barn hade 30 kvadratmeter vardera i friyta, men vi har inte den marken helt enkelt, säger Sofia Hedén (S), ordförande i Malmös stadsbyggnadsnämnd.

Om Malmö stad skulle leva upp till Boverkets rekommendation skulle många elever inte kunna gå på den skola som ligger närmast hemmet och stadens markytor behövs också för andra ändamål menar, hon.

– Vi behöver bygga hus och vi behöver kunna odla vår mat. Alla dessa intressen måste samsas och då har vi sett att 15 kvadratmeter på grundskolor är ganska lagom, säger Sofia Hedén (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.