Polisen i Malmö kallar på förstärkning för att få stopp på gängkonflikterna som blossat upp i juli. Foto: Raphaelle Sisask

Malmöskjutningar kopplas till konflikter mellan kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Fem skjutningar inom loppet av två veckor varav flera riktade mot bostäder. Nu kallar polisen på regional förstärkning för att få stopp på skottlossningarna – som kopplas till konflikter mellan kriminella grupperingar i Malmö.

Över 100 personer satt i början av juli häktade i polisområde Malmö, enligt polisen. Majoriteten av dem för misstankar om grova brott såsom skottlossningar, sprängningar och utpressning. Ett tiotal av häktningarna var ett resultat av polisens projekt ”Sluta skjut”.

Men trots det fortsätter skjutningarna. Den tredje juli skedde en skottlossning på Lindängen, och sedan dess har det slagits larm om fyra andra skjutningar – den senaste på Nydala sent under söndagskvällen.

Enligt polisen har händelserna kopplingar till pågående konflikter mellan kriminella gäng, som är kända för polisen sedan tidigare.

– Läget har spetsat till sig det senaste, men gängkonflikterna håller på sedan en tid tillbaka, säger Erik Åberg som är biträdande lokalpolisområdeschef för Malmö söder.

Kallat på förstärkning

Utöver de lokala styrkorna har Malmöpolisen nu bett om regional förstärkning – för att få stopp på skjutningarna.

– Bland annat handlar det om att bli mer synlig i områdena, och att påbörja lagföringen mot dessa personer, säger Erik Åberg.

”Känns lite kusligt”

Efter skjutningen i ett trapphus på Nydala under natten mot måndagen uttrycker en boende SVT pratat med obehag, men inte förvåning.

– Det känns lite kusligt, men jag tror inte att det är värre här än på andra platser, säger Lena Olofsson som bor nära där en skjutning ägde rum.

Se klippet för att höra vad polisen misstänker att konflikterna handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.