Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra gymnasieeleverna Otis Watts, Emma Persson och Abbe Skogmark om hur de ser på att övergrepp sprids i sensationssyfte. Foto: SVT

Ungdomar om övergrepp som sprids i chattar: ”Går emot all moral”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har identifierat ett nytt brottsfenomen: övergreppsmaterial som sprids på sociala plattformar, i sensations- eller spänningssyfte. Det är något som flera gymnasieelever i Malmö reagerar starkt på.

Ingen av de elever som SVT Nyheter Skåne pratar med har själva varit med i en chatt där övergreppsmaterial spridits, men flera av dem säger att de har hört talas om att det händer.

– Att det sker är helt emot all moral och alla principer, säger Abbe Skogmark.

”Inte okej någonstans”

Även om spridningen sker utan sexuellt motiv riskerar den som sprider materialet att dömas för barnpornografibrott, vilket till exempel kan göra det svårare att få jobb i framtiden.

Om man sprider en bild på skoj utan att veta att man gör sig skyldig till brott. Är det rimligt att man döms för sexualbrott då?

– Det vet jag inte riktigt, men det är ändå inte okej någonstans. Och man borde ju på något sätt ta konsekvenserna för det man gjort, säger Otis Watts.

– Absolut, jag tycker att vi i Sverige borde bli bättre på att döma fler när det handlar om sexualbrott, säger Emma Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer