Hon vägras parkeringstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Tina och Per Fredlund har fått bidrag till en bil som är anpassad efter de hjälpmedel som snart fyraåriga dottern Linnéa behöver. Men familjen får inget handikapparkeringstillstånd av kommunen.

Familjen har fått bidrag till en bil med en ramp baktill och en utfällbar stol på sidan som ska underlätta tunga lyft. Men i nuläget är hjälpmedlen snarare ett hinder eftersom vanliga parkeringsrutor inte är anpassade för två meter långa ramper eller utfällbara stolar.

– Man blir arg, det är så mycket ändå i livet kring ett barn med funktionsnedsättning ändå, varför försvåra? Vi ser andra, både barn och vuxna som får tillståndet, säger Tina Fredlund.

Tillgänglighet i Skåne

Nekades tillstånd

När paret ansökte om tillståndet för dottern trodde de att det var en självklarhet. Men Lunds kommun menar att små barn alltid behöver hjälp och tillsyn från föräldrarna och avslog därmed begäran.

– När de gäller små barn så är man ofta beroende av sina föräldrar, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Men går normalt med sina föräldrar, med eller utan rullstol. På det viset så har små barn ofta inte blivit aktuella för de här tillstånden, säger han.   

Han menar dock att svårigheter att få ut hjälpmedel från bilen skulle kunna vara en sådan omständighet som gör att man kan ge det eftertraktade tillståndet.

– Det kan jag inte utesluta, säger han.

Överklagade

Dock har kommunen gett avslag för att familjen Fredlund ska få ställa sina hjul i den extra stora rutan. Då överklagade paret beslutet till länsstyrelsen som gav dem rätt till tillståndet. Men då överklagade Luns kommun länsstyrelsens beslut eftersom man tycker det är viktigt att veta hur man ska bedöma de här frågorna och Linnéas rätt till den extra stora rutan ligger nu hos Transportstyrelsen.

– Man kan ju tycka att vi skulle vara mer generösa med tillstånd, men det handlar också om att vi måste säkra tillgängligheten för de som är förare och har bilen som enda transportmedel att ta sig till platser. Deras tillgänglighet är också viktig och då måste det ske en bedömning någonstans, säger Håkan Lockby.

Från Transportstyrelsen säger man att varje fall bedöms för sig och att det finns en praxis kring att små barn vanligtvis inte får tillstånd men att varje fall är unikt. För familjen Fredlund så känns det i vilket fall märkligt att inte kunna fälla ut den ramp som skulle vara en avlastning.

– Nu ställer vi oss i handikapprutorna ändå. Vi står där och väntar på en böteslappen, säger Tina Fredlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillgänglighet i Skåne

Mer i ämnet