I december hittades kvinnan död i parets gemensamma hem i Åkarp. Under onsdagen dömdes mannen, som är i 40-årsåldern, till livstid fängelse för mord. Foto: Johan Nilsson/TT

Man döms till livstids fängelse för mord på sin gravida sambo

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern döms till livstids fängelse för mord på sin gravida sambo i Åkarp. Domen meddelades vid Malmö tingsrätt på onsdagen.

– Det har varit fråga om omfattande kraftigt våld som lett till döden som riktats mot en skyddslös gravid kvinna i hennes eget hem. Handlandet har enligt tingsrättens mening varit av den särskilt allvarliga beskaffenhet som gör att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid, säger rådmannen Daniel Svensson, i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Var gravid

Kvinnan väntade parets gemensamma barn och även fostret miste livet i samband med händelsen. Åtal väcktes endast för kvinnans död vilket är i linje med svensk rättspraxis, enligt åklagaren.

Misstänkt mord i Åkarp

– Det finns inte skäl att åtala för två mord. Men det är en försvårande omständighet att hon var gravid, sa kammaråklagare Ulf Hansson till SVT Nyheter Skåne, tidigare i våras.

Utöver att kvinnan varit gravid, anser tingsrätten att gärningen varit särskilt hänsynslös då mordet även har ”präglats av brutalitet” och ”inte varit helt kortvarigt”.

Erkände brott

Den 3 december förra året hittades kvinnan i parets gemensamma bostad i Åkarp. Hon hade mördats med ett flertal hugg eller stick.

Hennes sambo greps samma dag, häktades och erkände även att han dödat kvinnan. Bland bevisningen fanns mannens blodiga kläder.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led inte mannen av en allvarlig psykisk störning vid varken gärningen eller undersökningen.

Skuldfrågan

Den dömde mannen har erkänt att han utdelat hugg eller stick mot målsäganden men har bestritt ansvar för brott på grund av bristande uppsåt.

”Han har gjort gällande att han befunnit sig i ett sådant psykotiskt tillstånd att han inte varit medveten om sitt handlande. Under alla förhållanden har han gjort gällande att gärningen bör bedömas såsom dråp”, står det i domen.

– Vi har ännu inte tagit ställning till om vi kommer överklaga domen, säger mannens försvarsadvokat Marie Petersson vid 13-tiden på onsdagen till SVT Nyheter Skåne.

Mannen är fortsatt häktad fram tills domen vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Åkarp

Mer i ämnet