Polisen gör i april ett tillslag mot gården utanför Svedala. Foto: Johan Nilsson / TT

Fyra års fängelse för cannabisodling på gård

Uppdaterad
Publicerad

I måndags dömdes en man i 50-årsåldern till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott i Ystad tingsrätt. Detta efter en razzia, där polisen hittade ett välutrustat plantage med totalt 30 kilo cannabisplantor på en gård utanför Svedala.

I början av april rapporterade Sydsvenskan om en man som anhölls för grovt narkotikabrott. Polisen gjorde ett stort tillslag mot en misstänkt knarkodling utanför Svedala och fann en större cannabisodling som var utrustad med fläktar, lampor och reflektorer som förstärkte ljuset.

Brottet rubricerades som grovt på grund av den omfattande mängden. Enligt domen har den 50-årige mannen erkänt att han framställt minst 30 kilo cannabis.

Mannen döms också för grovt vapenbrott, efter att polisen hittat tre pistoler och ammunition som mannen saknar licens för.

Ifrågasätter strafflängden

Men tingsrätten tar inte produktionskapaciteten i beaktande. Något som kammaråklagare Christofer Ramkvist tycker är förbryllande. Han menar att straffet är för lågt.

– Man bygger inte en sådan här avancerad anläggning utan att vilja producera stora mängder. Enligt min mening är det kapaciteten, och inte bara mängden, som är straffvärd. Om jag var domare hade jag dömt lite hårdare, säger Christofer Ramkvist.

Åklagaren har inte bestämt om han ska överklaga.

– Om jag gör det så är det på grund av två saker; öka straffet och ändra praxis. Men i hovrätten känns det lite som en ”påföljdstombola”. Några tycker att straffet ska skärpas, andra inte. Det finns få liknande brott att jämföra med, säger han.

Försvararen överklagar

Enligt Sydsvenskan kommer mannens försvarare överklaga och menar att det inte är fråga om grovt brott. Något som åklagare Christofer Ramkvist håller fast vid.

– Det är grovt så det stänker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.