Polisen var i Broby i ett annat ärende men blev uppmärksammad på en IS-liknande flagga och mötte en hotfull man. Foto: Privat

Man åtalas för hot mot polisen vid IS-flagga i Broby

Publicerad

För några veckor sedan hängde skynken som såg ut som IS-symboler på en altan i centrala Broby. Nu åtalas en man för att ha hotat tre poliser när de kom för att inspektera de upphängda tygstyckena.

Det var den 12 februari som en polispatrull var i Broby i Östra Göinge kommun med anledning av ett trafikärende. Tidigare under veckan hade tygskynken liknande IS-flaggor satts upp på en fastighet i centrala byn och polispatrullen blev uppmärksammade på detta och begav sig dit.

Där möttes de av en man. I en dörrstolpe till en grind satt en kniv instucken.

Slägga och gatusten

Poliserna, som stött på mannen tidigare i andra ärenden, försökte då enligt förundersökningen övertala mannen att ta undan kniven. Mannen ska ha blivit hotfull, hämtat en slägga och sagt saker såsom ”Ditt huvud ska av, allas huvuden ska av”.

Han ska, enligt poliserna, ha hotat med att kasta en gatusten på dem och spottat på polisbilen.

Efter att polisen använt pepparsprej mot mannen kunde han gripas. Nu åtalas han misstänkt för hot mot tjänsteman. De tre målsägarna är tre poliser.

”Personlig vendetta”

Mannen åtalas även för hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman vid tidigare tillfällen. Dessa brott ska ha ägt rum i Kristianstad i januari.

Den åtalade mannen nekar till brott. Enligt honom har poliserna en ”personlig vendetta” mot mannen, berättar hans advokat Eva Johansson Vaara.

– Han menar att polisen använt övervåld mot honom och att han har utnyttjat sin rätt att försvara sig, säger Johansson Vaara.

I februari beslutade Östra Göinge kommun att köpa fastigheten i Broby där det hängts upp symboler liknande IS-symboler:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.