Se hur lätt SVT:s reporter erbjuds att köpa smuggelcigaretter. Foto: SVT

Se hur lätt SVT:s reporter erbjuds att köpa smuggelcigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av smuggelcigaretter är ett utbrett problem i hela Sverige. SVT Nyheter Skåne gav sig ut i Malmö för att testa hur lätt det är att köpa smuggelcigaretter.

Erika Nykjaer och Cecilia Zarins har studerat kriminologi och som examensarbete valde de att titta på den illegala försäljningen av tobak. De har fått fram statistiken tillsammans med polisen.

– Polisen i Malmö ville veta hur den illegala försäljningen av tobak såg ut, säger Cecilia Zarins.

Malmö

Deras studie har visat att smuggelcigaretter säljs i allt från stora butiker till små kiosker och i hela Sverige är smuggelcigaretter ett utbrett problem.

Exakta siffror på hur mycket illegala cigaretter som finns i Sverige är svåra att få fram, men statistik från Svenska Tobaksleverantörsföreningen visar att Stockholm och Malmö är de städer med störst andel obeskattade cigaretter.

Polisen i Malmö har varit medvetna om problemet i många år. De menar att försäljningen är svår att stoppa.

– Helt stopp är nog svårt i och med att det är lätt att smuggla in, det smugglas in uppemot en miljon cigaretter om dagen i Skåne, det är stora pengar i det, säger Johannes Dontsios, gruppchef vid områdespolisen Söder.

I klippet ovan ser du hur det gick när SVT:s team gjorde ett försök att hitta smuggelcigaretter. Köpen genomfördes dock aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet