Foto: TT

Skåning misstänkt för att ha spridit hemliga militäruppgifter

Uppdaterad
Publicerad

En 42-årig man misstänks för att ha spridit hemlig information om elva försvarsanläggningar på ett forum på internet. Han är den femte personen hittills i Sverige som åtalas för den här typen av brott.

Mannen som är från nordöstra Skåne åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Han ska enligt åtalet ha spridit hemliga bilder och uppgifter om positioner på elva militära anläggningar i Sverige. Uppgifterna spreds på ett hemligt forum på internet. 42-åringen ska ha använt ett alias och brotten ska ha begåtts under 2015 och 2016.

– Jag föreställer mig att den här personen är en militärt överintresserad person. Säkerhetspolisen har försökt identifiera personen och det är en sak för domstolen att nu pröva om det är den här personen som har spridit uppgifterna, säger han.

Ovanligt brott

Brottet är ovanligt, den 42-årige mannen är den femte som åtalas för den här typen av brott. Det finns en koppling mellan 42-åringen och några av de andra fallen då de umgåtts på samma forum.

Men hur säkerhetspolisen fick nys om fallet eller exakt vad det är som gör att fallet betraktas som grovt vill åklagaren inte på in på eftersom det är hemlighetstämplat med hänvisning till rikets säkerhet.

– Det som gör att det är särskilt allvarligt är innehållet i den men-bedömning [skadebedömning] i ärendet som har gjorts av försvarsmakten, som gör att jag bedömer det som ett grovt brott, säger Mats Ljungqvist.

Andra skåning som åtalas

Det är den femte personen som åtalas för den här typen av brott. Är det för att brottet har ökat eller för att ni har ett särskilt fokus?

– Det är en ärendetyp som prioriteras eftersom det har att göra med säkerhetsläget vi befinner oss i. Försvarsanläggningar måste få vara i fred och inte bli kartlagda, säger Mats Ljungqvist.

SVT har försökt nå mannens advokat för att höra hur han ställer sig till misstankarna, utan att lyckas. Däremot har mannen i förhör sagt att han inte har kännedom om det som han anklagas för.

– Jag har inte publicerat några uppgifter om det här systemet som jag inte kan någonting om, har 42-åringen sagt i förhör.

Förra året dömdes en man från nordvästra Skåne till fängelse i ett år för att ha samlat in hemliga uppgifter om militäranläggningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer