”Man skäms för Pontus Pålsson”

Uppdaterad
Publicerad

Det har funnits intern kritik mot Pontus Pålsson lokalt inom moderaterna i Åstorp. Han sågs som en belastning för partiet.

– Det var en stor besvikelse att inte ledningen tog tag i Pontus Pålssons agerande, säger Christer Mårtensson.

Christer Mårtensson var politiskt aktiv inom moderaterna i Åstorp 2006 – 2010, men lämnade politiken på grund av Pontus Pålsson.

Rättegång mot Pontus Pålsson

– Vi var flera lokala moderater i Åstorp som försökte få Pontus Pålsson att behärska sig. Det var samma beteende från Pontus Pålsson internt inom partiet.

Han kunde uttrycka sig väldigt nedvärderande mot medlemmar, säger Christer Mårtensson.

Men försöken att få Pontus Pålsson att ändra sitt beteende ledde ingen vart.

– Han forsatte uppföra sig illa mot kommunala tjänstemän, moderata partimedlemmar och det sittande styret i Åstorp. Han tog ingen notis om kritiken, säger Christer Mårtensson.

Skåneordförande har inget hört

Enligt Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i Skånemoderaterna, har partiet förtroende för Pontus Pålsson så länge Åstorpsmoderaterna har förtroende.

– Vi lever trots allt i ett öppet samhälle och jag vill ju inte gärna tro att en person så till den milda grad skulle kunna styra övriga så att de inte ens vågar lyfta telefonluren och ringa ett samtal antingen till mig eller några av våra ombudsmän, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Enligt Lars-Ingvar Ljungman har ingen kritik mot Pontus Pålsson förts fram från lokala moderater i Åstorp.

– Inte vad jag känner till. Det är i alla fall ingen som har ringt till mig, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Säger sig ha slagit larm

Men Christer Mårtensson som då var vice ordförande i moderaterna i Åstorp fick i uppdrag att slå larm hos Skånemoderaterna.

– Jag ringde Skånemoderaternas partiombudsman Lars Johansson och berättade om Pontus Pålssons agerande. Han lyssnade men sedan hände ingenting.

Det var en stor besvikelse att de lät honom hållas, säger Christer Mårtensson.

Lars Johansson säger idag att han inte fått några samtal från någon Åstorpsmoderat om Pontus Pålssons agerande och att han inte minns samtalet från Christer Mårtensson som ska ha ägt rum i slutet av 2009 eller början av 2010.

– Det är ingenting som jag har något som helst minnne av, säger Lars Johansson, ombudsman.

”Jag skäms”

Christer Mårtensson lämnade moderaterna i Åstorp efter valet 2010. Han menar att Pontus Pålsson manövrerat ut sina kritiker och fått dem att tystna.

– Det var inte värt att lägga ned så mycket fritid på något jag skäms över, säger Christer Mårtensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet