Man skjuten av polis i Trelleborg

Polisen har skjutit en knivbeväpnad man i benet i Trelleborg. Han är förd till sjukhus.

Larmet kommer till polisen vid 10:53 om att mannen, en 36-åring, håller på att slå sönder Pizzeria Viking i centrala Trelleborg. Mannen ska ha rånat pizzerian och väktare som finns i närheten försöker stoppa honom. Enligt polisen fick mannen med sig en mindre summa pengar.

Under samtalet till polisen lämnar mannen pizzerian med en kniv i handen och går mot stadsparken där polisen möter honom och försöker få honom att släppa kniven.

– Han ska ha sprungit mot stadsparken med polisen efter sig och precis bakom museet skjuts han, säger Mikael Nilsson, SVT:s reporter på plats.

Foto: Mikael Nilsson

När mannen vägrar släppa kniven skjuter polisen ett varningsskott i luften. Men mannen släpper fortfarande inte kniven och polisen skjuter honom då i benet. Först då kan mannen avväpnas. Enligt vittnen på plats verkade mannen drogpåverkad.

– Mannen lyssnade inte på våra kommandon och därför var vi tvungna att avlossa ett skott mot benet, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.

Ambulans kallas till platsen och mannen förs till akuten på SUS i Malmö tillsammans med en polispatrull. Skadeläget är än så länge oklart.

Delen av stadsparken som ligger strax bakom Trelleborgs museum är avspärrad. En teknisk undersökning ska genomföras för att säkerställa att polisen handlade rätt vid skottlossningen, enligt SVT:s reporter på plats.

– Snett bakom platsen här finns en större skola och polisens bedömning var att de inte kunde släppa ut mannen åt det hållet. Och utifrån vad jag kan se här var det föredömligt agerat av dem, säger Oskar Nystrand, yttre befäl på polisen.

Dramatisk händelse

Många blev vittnen till jakten på den knivbeväpnade mannen i centrala Trelleborg under tisdagsförmiddagen. Enligt flera av dem var det en machete som den 36-årige mannen bar med sig.

– Han verkade väldigt hotfull och hade sin machete uppe. Jag tror nog att om han hade blivit trängd så hade han använt den, säger Arne Kristensson som blev vittne till dramat.

– När han började gå fram emot oss så tänkte jag att det är bäst att försvinna. Det är inte roligt att få en sådan i huvudet eller någon annanstans på kroppen, säger Lennart Johansson.

Båda berättar att händelseförloppet gick så snabbt att ingen av dem hann bli rädd. Snarare är de mest förvånade över att en sådan här händelse sker i Trelleborg.

-Det är väldigt konstigt att det händer något sådant här i Trelleborg. Det är ju inte så vanligt, säger Arne Kristensson.

Polisen uppger på tisdagseftermiddagen att mannen är misstänkt för rån, skadegörelse och narkotikabrott för eget bruk. En åklagare kommer att ta anställning till om han ska anhållas eller ej. Mannen har under eftermiddagen opererats för sina skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer