Spermiekvaliteten blir bättre om man äter mycket fisk, enligt danska forskare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Män som äter fisk får spermier som simmar bättre

Publicerad

Mäns sädesceller blir bättre simmare, om mannen äter fisk flera gånger i veckan. Det visar en ny internationell studie från det danska Regionshospitalet Horsens, som kartlagt sambandet mellan att äta Omega-3-fettsyror och mäns spermiekvalitet.

Att äta fisk ökar spermiekvaliteten markant. Det berättar Ulla Breth Knudsen, professor och överläkare vid Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Horsens, för DR.

– Ju mer fisk eller Omega-3-fettsyror man äter, desto bättre parametrar får man i säden.

Ulla Breth Knudsen, har med två kollegor analyserat 16 internationella studier, som kartlagt sambandet mellan intaget av fisk och kvaliteten på mäns säd. Forskarna ser ett klart mönster mellan att äta mycket fisk och ökad spermiekvalitet. Framför allt män med nedsatt spermiekvalitet, ska se till att äta mycket lax, torsk och makrill.

Ät fisk eller tabletter

– Rent allmänt tänker vi att det alltid är bra att äta sunt, om man gärna vill bli gravid. Om man dessutom har kontakt med en fertilitetsklinik på grund av dålig sädkvalitet, kan vi bara uppmana till att man ser över sin kost och gärna äter mer fisk, säger Ulla Breth Knudsen.

Undersökningar visar att omkring 20 procent av de danska männen har ”optimal sädkvalitet” samt omkring vart tredje par i fertilitetsbehandling, har problem med nedsatt spermiekvalitet.

Om man inte tycker om äta fisk, går det också bra att äta Omega-3-fettsyror i tablettform, uppger forskarteamet på på Regionshospitalet Horsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.