Professor Richard Sharpe, expert på manlig reproduktiv hälsa, är oroad över allt sämre spermiekvalitet hos europeiska män. Foto: SVT/TT

Professor: Allt sämre spermiekvalitet hos europeiska män

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska mäns spermier är både färre och av sämre kvalitet. Enligt flera experter har det skett en dramatisk förändring de senaste 40 åren – och det finns anledning att vara bekymrad över framtiden.

– Jag tycker att vi ska vara oroliga, säger professor Richard Sharpe, expert på manlig reproduktiv hälsa.

Ett tiotal journalister har slutit upp till träffen i London, Storbritannien med fyra av landets främsta experter på manlig reproduktiv hälsa. Professor Richard Sharpe sammanfattar läget så här:

  • Europeiska män har allt färre spermier, och de spermierna är av allt sämre kvalitet.
  • Alltför lite forskning görs på manlig reproduktiv hälsa.
  • Det har skett en dramatisk förändring de senaste 40 åren.
Korrespondenterna

Även om Richard Sharpe är en försiktig general, kan han konstatera:

– Jag tycker att vi ska vara oroliga. Vi skulle vara mycket bekymrade om vi förlorade hälften av någon annan fysisk förmåga och särskilt då om vi inte visste orsaken.

Finska spermier inte längre bäst

Den senaste större undersökningen av spermier hos män boende i bland annat Europa och Nordamerika visar att antalet spermier sjunkit med drygt 50 procent mellan 1973 och 2011. En annan studie visar att även finska spermier, som länge betraktats som bäst i klassen, hade en liknande utveckling. Om den negativa trenden fortsätter kan det innebära att västerländska män förlorar förmågan att reproducera sig redan år 2060. Det spår i varje fall domedagsprofeterna, men Richard Sharpe har lugnande besked.

– Hos till exempel danska män, där spermakoncentrationen är låg, sjunker den inte längre och har legat på en stabil nivå de senaste 15 åren, säger han.

Redan i mammas mage

Forskarna vet sedan tidigare att sperman kan påverkas av kemikalier, bekämpningsmedel och livsstilsvanor. Men Richard Sharpe misstänker att den största påverkan redan sker i fosterstadiet och därför behövs det studier om gravidas vanor och vad de exponeras för.

– Problemet är att om våra misstankar är korrekta, innebär det att vad du gör som ung man, är som att flytta runt stolarna på Titanic. Detta eftersom din reproduktiva förmåga bestämdes redan när du låg i mammas mage, säger professor Sharpe.

Fler donationer

Läkaren Gili Band jobbar på London Sperm Bank. I de moderna och påkostade lokalerna finns tre produktionsrum, frysar för spermierna och ett laboratorium med den senaste tekniken. Här har Gili Band noga följt forskningsresultaten om mäns spermier – och de har blivit en väckarklocka för henne.

– Jag är inte alarmerad, men min uppmärksamhet har väckts. Minskningen av spermier bland västerländska män är uppemot 50 procent. Det har blivit lite större utmaning att hitta ”rätt” donator, säger hon.

För att bemästra den nya situationen och kundernas efterfrågan välkomnas nya donatorer utöver de redan 1 000 män som regelbundet lämnar spermier. Samtidigt har kraven höjts på donatspermans rörlighet, så kallad motilitet.                 

– Vi vill självklart ha fler donatorer, fler friska donatorer, säger Gili Band med ett stort leende.

Se ”Korrespondenterna” om fertilitetsindustrin i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet