Foto: Michael Probst

Många låter hunden gå lös – ”Stort problem”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att hundar bör hållas kopplade och under extra uppsikt under våren och sommaren är det många som låter sina hundar gå lösa, enligt länsstyrelsen i Skåne.

Nyligen hittades ett skadat rådjur utanför Hörby, som visade sig ha blivit attackerat av en hund.

– Upprinnelsen till detta var en besiktning där en rådjursget blivit riven och biten så illa att hon fick avlivas, och hon hade två kid i sig. Först hade vi misstankar om att det var ett lodjur, men angreppssättet är från en hund, säger Tom Espgård, länsstyrelsen.

Rådjuret flås för att undersöka vilka skador det fått. Foto: Länsstyrelsen

Koppeltvång i naturreservat

Händelsen har polisanmälts, och enligt Naturvårdsverkets tolkning av lagen måste hundägare hålla extra uppsikt över sin hund ute i naturen mellan den 1 mars och 21 augusti. I de flesta naturreservat råder dock absolut kopplingstvång.

– Generellt är det ett stort problem, och det hänger ihop med den allmänna bristen på kunskap om djur och natur. Hundarna stör naturen och djuren. Under den här perioden är det djurens barnkammare i skogen, säger Tom Espgård, som sett många släppa sina hundar lösa när de är ute och går på vandringsleder.

Hundägaren ytterst ansvarig

Det är hundägaren som är ytterst ansvarig för sin hund, och kan hunden inte tas om hand kan länsstyrelsen avliva hunden.

– Människor måste upplysas, alla förstår inte konsekvenserna av att låta hunden gå lös, säger Tom Espgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.