Cykelmekaniker arbetar med framhjulet på en elcykel, sedd genom ekrarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Reglerna kring elfordon är en djungel! Är du osäker, kolla med din lokala cykelhandlare, säger Carl Björklund på Jockes cykel & sport i Åhus. Foto: Johan Dernelius/SVT

Många på elcykel och elsparkcykel saknar försäkring

Publicerad

Har du en elsparkcykel, fatbike, elcykel eller elmoped som kan tänkas gå lite för fort, väga för mycket eller ha en kraftigare motor? Då kan du råka illa ut vid en olycka, brand eller stöld.

Om fordonet är i trafik så måste fordonets registrerade ägare ha en trafikförsäkring. Det gäller även om fordonet exempelvis är stulet, har användningsförbud, körförbud eller inte är i körbart skick. Fordonet måste ställas av för att kravet om trafikförsäkring ska sluta gälla.

– Om du till exempel har en ”fatbike” som du lagt mycket pengar på och den är trafikförsäkringspliktig, så omfattas den inte av din hemförsäkring vid stöld eller brand, säger Tobias Isaksson, skadereglerare Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Hör hur man resonerar kring försäkringsfrågorna i klippet.

– Jag skulle nog vilja säga att majoriteten av de elfordon som är trafikförsäkringspliktiga är oförsäkrade och majoriteten av ägarna känner inte till den nya lagen, säger Tobias Isaksson, skadereglerare Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Här tillsammans med cykelhandlaren Carl Björklund. Foto: Johan Dernelius

Elsparkcykel och andra lätta elfordon

Trafikförsäkring är obligatoriskt för många elsparkcyklar och vissa andra lätta elfordon. Det är hastigheten och vikten som avgör om fordonet ska vara försäkrat. Det är du som äger fordonet som ska teckna försäkringen. Och du ska alltid ha med dig försäkringsbeviset när du åker med fordonet.

Det är fordon med dessa egenskaper som måste ha trafikförsäkring:

Eldrivna fordon utan tramp- eller vevanordning, om fordonet är konstruerat för att gå snabbare än 20 kilometer i timmen.

Eldrivna fordon utan tramp- eller vevanordning, om fordonet är konstruerat för att gå snabbare än 14 kilometer i timmen och väger mer än 25 kilo.

Exempel på fordon med dessa egenskaper kan vara elsparkcykel, elsparkcykel eller självbalanserande fordon.

Om du är osäker på vilken typ av eldrivet fordon du har, kan du kontakta din återförsäljare.

Källa: Trafikförsäkringsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.