Det är en ovanligt vacker januaridag. Solen skiner och frosten ligger som ett vitt skimmer över marken. Linda Niklasson tar fram sin mobiltelefon och plockar fram fågelskådarappen:
– Det kom ett larm här nu. Fläckdrillsnäppan har synts i Kristianstad kommun.
Vi är i Fårabäck, en liten vik med betesmark mellan två små halvöar öster om Kristianstad. Här finns gott om fågel och Linda Niklasson är ofta här med sin kikare.
– Det var en lika vacker och solig dag som idag och jag gick här längs vattnet. Det var då jag stötte på en vadare, berättar hon för Sydnytt.
Inte vilken fågel som helst
Vadaren visade sig vara en fläckdrillsnäppa.
Exemplaret som Linda upptäckte är det åttonde som har setts i Sverige och det allra första i Skåne. Egentligen borde den vara i Sydamerika vid det här laget. Där lever den på vintern och i Nordamerika på sommaren. Men den här honan, eller om det är en hane, har hamnat i Fårabäck istället.
– Den har ju antagligen hamnat i någon storm och blåst fel och hamnat på villovägar, säger Linda Niklasson.
Fläckig sommardräkt
Namnet fläckdrillsnäppa kommer av det fläckiga bröstet som fågeln har på sommaren.
Den vilsna krabaten som håller till i Fårabäck har vinterskrud utan fläckar och är därför inte lika lätt att skilja från den vanliga drillsnäppan som lever i Sverige. Den mest utmärkande skillnaden är fläckdrillsnäppans knallgula ben som inte drillsnäppan har.
Det är en skygg fågel som är svår att få syn på, men trots det så har den skådats av hundratals entusiaster från hela landet sedan Linda såg den för första gången i slutet av november och slog larm.
Hoppas att den stannar
Förhoppningen är att den ska stanna i Fårabäck till april, för trots kylan så verkar den klara sig ganska bra.
– Jag tror att det är en ganska stark fågel. Den har ju gott om mat här, säger Linda Niklasson.
– Faran för den är väl att det kommer en sparvhök eller en pilfgrimsfalk och sätter klorna i den, men hittills har den ju klarat sig bra så den fixar nog det här.