Trots att Rebecka bara är 12 år har hon utsats för antisemitism. Foto: Åsa Wendel

12-åriga ”Rebecka” utsätts för antisemitism i skolan

Uppdaterad
Publicerad

”Rebecka”, 12 år, är judinna i Malmö. Trots hennes unga ålder har hon utsatts för rasism. En undersökning bland unga judar i Malmös skolor visar att alla har på något sätt utsatts för rasism.

Bland annat har ”Rebecka” varit med om att man har spottat på hennes jacka och att man har skrivit saker på väggen in mot hennes klassrum.

– Det kändes verkligen inte bra. Jag är från Israel. Jag ska kunna vara det. Vi bor ju i Sverige, säger hon.

Vanligt med sammanblandning

På Forum för levande historia menar man att det är vanligt judar runt om i världen utsätts för antisemitism för något som staten Israel gjort.

– Judar bor i olika länder i hela världen och tycker inte samma sak för att alla är judar. Att sedan kritisera staten Israel är inte antisemitism. Man får tycka och tänka olika. Men ibland blandas kritiken ihop mot fördomar om judar som grupp. Och fördomar är att om vi tänker att en grupp är på ett särskilt sätt eller om man kommer från ett särskilt land. När fördomarna handlar om judar, så kallas det antisemitism, förklarar Åsa Thunström, som arbetar som pedagog på Forum för levande historia.

Ett längre reportage om Rebecka sändes i Lilla Aktuellt 8/9 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.