Vi rekommenderar inte att man vaccinerar sig mot lunginflammation, säger Per Hagstam, på smittskyddsenheten i Skåne. Foto: TT/Sofia Ekhem/Claudio Bresciani

Smittskyddet avråder från vaccin mot lunginflammation

Uppdaterad
Publicerad

Många skåningar söker sig till vårdcentraler för att att vaccinera sig mot lunginflammation i tron att det kan skydda mot coronaviruset.

– Det är inget vi rekommenderar, säger biträdande smittskyddsläkare Per Hagstam på Smittskydd Skåne, som tvärtom är orolig för riskerna om personer i riskgrupper samlas i väntrummen.

– Det är inte bra att i det här läget, när vi rekommenderar riskgrupper och framförallt dem som är över 70 år att undvika sociala kontakter, att man sätter sig i väntrum eller på vårdcentraler och träffar en massa andra för att få en spruta som man knappast har någon nytta av i det här läget, säger Per Hagstam.

– Det skyddar inte mot coronavirus, det kan man vara helt säker på. Den lunginflammation man kan få beror på viruset i sig. Så det är väldigt tveksamt om det här kan vara till någon nytta.

– Så det är inget vi rekommenderar nu. Det är också Folkhälsomyndighetens bedömning.

Missuppfattning om vaccinet

Smittskyddsläkare Per Hagstam tror att det finns en missuppfattning kring vaccinet, som normalt sett rekommenderas till äldre och personer i riskgrupper.

– Egentligen är det ett vaccin mot en svår infektion med den här pneumokockbakterien. Vi brukar inte säga att det är ett vaccin mot lunginflammation, men det har fått heta det i dagligt tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.