Fortfarande tufft för Skånetrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Busslinjer som försvunnit, tågavgångar som dragits in och hundratalet varslade tjänster – det är några effekter av Skånetrafikens hårda sparpaket. Och snart står man inför ännu högre kostnader – nästa Öresundstågsupphandling lär bli 150 miljoner dyrare per år än den är i dag.

Under våren konstaterade Skånetrafikens ledning ett budgetunderskott på 110 miljoner kronor – pengar som fortfarande fattas i kassan trots ett omfattande sparpaketet.

Från pendlarhåll har kritiken inte låtit vänta på sig:

– När man kikar på det så är det pendlarna som får ta hela smällen, det är kunderna som bestraffas, konstaterar Anders Lövkvist, ordförande i Pendlarföreningen Syd, som tidigare i år krävde att hela  kollektivtrafiknämnden skulle ställa sina platser till förfogande.

Han håller med om att sparbetinget var nödvändigt, men ser resultatet av det som ett misslyckande:

– Man gör det på fel sätt, tycker jag. Man har hela tiden gått ut och sagt det ska vara attraktivt att pendla men tyvärr skär man ner på linjer på landsbygden och gör det svårare för folk att bo ute på landet och jobba i städerna.

Tufft på tågsidan

Mest kännbart har sparbetinget varit på Öresundstågen, där operatören Veolia tvingats säga upp ett 60-tal medarbetare – trots att man har lika många tåg och avgångar som tidigare.

– Det är ingen förändring i tidtabellen och ingen förändring i antalet avgångar utan vi har minskat bemanningen ombord och gått mot singelbemanning, förklarar Mikael Danielsson, affärsområdeschef för Öresundstågen på operatören Veolia Transport.

– Det är ingen rolig situation som vi hamnat i, men vi har känt det som absolut nödvändigt att behålla så mycket som möjligt av vårt utbud så att våra resenärer kan resa med kollektivtrafiken i Skåne och där vi har fått pruta lite, det är på ombordservicen, säger Henrik Dagnäs, trafikdirektör på Skånetrafiken.

För Veolia, som tog över driften av Öresundstågen så sent som i december förra året, var sparbetinget inte väntat.

– Inte att det skulle komma förändringar så här pass fort, det trodde vi inte. Men nu har de gjort det och då får vi hantera det på det sätt vi tror är bäst just nu, konstaterar Mikael Danielsson, som inte ser något annat alternativ än att varsla när huvudmannens beställning av personal minskade:

– Vi lever i den typen av värld att vi måste kunna reagera snabbt och de besparingarna som vi lever med nu, de är ganska akuta. Men totalt sett är det en expansion på tågsidan och det kommer att gälla öven Öresundståg, säger Mikael Danielsson.

Klarar ni av att tjäna pengar då?

– Vi gör allt vad vi kan för att tjäna pengar, vi måste få ekonomin att gå ihop, annars kan vi inte hålla på som operatör i den här typen av system.

Dyr nota för att avveckla DSB First

Kostnaderna för att avveckla konkurshotade DSB First och byta operatör på Öresundstågen till Veolia spökar fortfarande. Visserligen fick Skånetrafiken ett extra regionbidrag på 130 miljoner för att avveckla DSB men kostnaderna är långt högre än så.

– Jag skulle tro att den ligger någonstans mellan 130 och 200 miljoner, uppger Henrik Dagnäs.

Men det är inte bara kostnaderna som skenat iväg för Skånetrafiken, även intäkterna har blivit  betydligt lägre än budget.

Kontantstoppet, till exempel, som infördes förra sommaren, har kostat i runda tal 30 miljoner. Och det kommer att behövas ännu mer intäkter – för nästa år väntar en ny upphandling av Öresundstågen och den lär bli omkring 150 miljoner dyrare per år än den är i dag: 900 miljoner i stället för 750.

Skånetrafiken står idag för omkring två tredjedelar av den notan, men kan framöver få betala en mindre andel  om planerna på att bygga ut Öresundstågsystemet norrut blir verklighet.

Gasa och bromsa samtidigt

Samtidigt går det inte att spara hur mycket som helst, utan att tumma på kvalitén, och därför menar Henrik Dagnäs att Skånetrafiken nu måste gasa och bromsa samtidigt. Själv är han inte orolig över att få motorstopp när han trycker på båda pedalerna samtidigt.

– Nej, det är jag verkligen inte utan det vi måste gasa på är att ständigt bli bättre, att vi får en bättre kvalitet och ökar vår förmåga att rekrytera nya kunder. Vi har inte riktigt lyckats att göra det enkelt för en ny kund att komma in i vårt system  och då tänker jag framför allt på hur man köper biljetter. Det kan också ibland upplevas som komplicerat att få relevant trafikinformation, säger Henrik Dagnäs:

– En annan del som vi måste förbättra är trafikinformation och ersättningstrafik i de fall då vi inte riktigt kan hålla våra löften till kunderna.

”Positiv utveckling”

Och Henrik Dagnäs ser positivt på kollektivtrafikens framtid i Skåne. Nästa år räknar han med att Skånetrafikens budget ska vara i balans och nyckeln till framgång är sedan att fortsätta locka fler resenärer till tåg och buss.

– Det ser bra ut. Vi hade ett mål i år på 7 procent, vi ligger just nu på 5,4 men det är trettonde året i rad som vi i Skåne har en positiv resandeutveckling och mig veterligen är vi ensamma om det i Sverige.

Ändå får ni inte in tillräckligt med pengar?

– Nej, precis och där har vi två perspektiv. Dels att våra befintliga kunder, de reser mer men åker på periodkort och  för varje resa genererar man inte de intänkterna. Vi behöver sätta fokus på att rekrytera nya kunder och nya kunder innebär en positiv spiral och att vi kan återinvestera de intäkterna i en fortsatt utveckling av kollektivtrafiken här i Skåne.

Upphandling av Öresundståg

Kollektivtrafik upphandlas i regel länsvis i perioder om 6-10 år, men kan också göras länsöverskridande som i fallet med Öresundstågen som kör i sex svenska län.

De vanligaste avtalsformerna är produktionsavtal och incitamentsavtal. I det första får operatören en fast ersättning efter körd sträcka eller tid, i det andra fallet finns en fast ersättning i botten och sedan möjlighet till extra bonus (incitament) om operatören når vissa kvalitetsmål eller en resandeökning.

I fallet Öresundståg genomfördes sommaren 2011 en så kallad direktupphandling för att hitta en ny operatör som på kort varsel  kunde ta över den svenska delen av trafiken efter konkurshotade DSB First. Det blev Veolia Transport, som började köra tågen i december 2011. Ny upphandling har inletts och beräknas bli klar hösten 2013 för trafikstart i december 2014.

Öresundstågstrafiken kostar idag cirka 750 miljoner kronor per år, en summa som med den kommande upphandlingen beräknas stiga till 900 miljoner (källa: Öresundståg). Flera nya sträckor diskuteras, bland annat mellan Jönköping och Göteborg.

2011 fanns det 108 Öresundståg, varav 75 svenska. Den svenska delen av systemet hade 27,7 miljoner passagerare. Den genomsnittliga resan var på 54 km eller 30 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.