Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Daniel Björk och Tomelillaborna tända gravljus utanför kommunhuset i Tomelilla. Foto: SVT

Gravljus tändes i Tomelilla i protest mot högre elräkningar

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen tändes flera gravljus utanför kommunhuset i Tomelilla. Varje gravljus var en symbol med namn och företag som drabbats av de högre elpriserna.

– Många som har samlats är förtvivlade. Fortsätter det så här, vet vi inte vart slutar, säger Daniel Björk initiativtagare till manifestationen.

Under december månad väntas el-räkningarna bli rekordhöga för många. Därför samlades ett 20-tal personer för att tända gravljus och manifestera.

Det var egenföretagen Daniel Björks idé att arrangera manifestationen mot högre el-räkningar. Detta för att visa hur många som riskerar att drabbas och till och med kan gå i konkurs. Han själv driver en lastbilsverkstad och har känt av de höga el-räkningarna.

– December månad landade el-räkningen på drygt 100 000 kronor, året innan var det 44 000 kronor. Det blir inte hållbart, säger han.

Hoppas på en tankeställare

Ljusen kommer att vara tända fram till klockan 22 på söndagskvällen. Daniel Björk säger att han hoppas att politikerna i kommunen får en tankeställare.

– Jag hoppas att de kommer se alla ljus vi har placerat och vaknar. För detta är inte okej, säger han.

Liknande manifestationer har även arrangerats Helsingborg, Ystad, Trellleborg och Simrishamn under söndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.