Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Nordström, ordförande i Hyresgästföreningen västra Malmö, riktar stark kritik mot Hyresvärdarna som vill höja hyran en andra gång. Hör honom i klippet ovan. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Manifestation mot nya hyreshöjningar i Malmö: ”Oseriöst”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen samlades över 200 människor på Gustav Adolfs torg i Malmö för att protestera mot att några av Malmös hyresvärdar vill höja hyrorna en andra gång i år.

– Det här är årliga förhandlingar och vi har redan haft den för i år, säger Joel Nordström, ordförande Hyresgästföreningen Malmö västra.

Det var hyresgästföreningen som bjöd in till manifestation i Malmö under torsdagen. Anledningen är att fem privata fastighetsbolag kräver ny förhandling för att höja hyrorna med ytterligare två procent från och med första juli.

Det skulle i så fall innebära en andra höjning av hyrorna, bara i år, efter en höjning med fem procent efter årsskiftet.

– Vi tycker att de är oseriösa. På femtio år har man aldrig försökt påkalla två gånger på ett år, säger Joel Nordström, ordförande i Hyresgästföreningen Malmö västra.

Men fastighetsägarna tycker ju att de har höjda kostnader som de måste täcka?

Om vi tar Heimstaden som exempel så gjorde de en utdelning på 6.7 miljarder för bara två månader sedan. Med tanke på det så kan man inte se att de har så mycket höjda kostnader, det borde de klara själva, säger han.

Se bilder från manifestationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.