Foto: SVT

Manifestation mot utvisningarna till Afghanistan

Publicerad

Protesterna mot utvisningarna till Afghanistan fortsätter. Föreningen i Ung i Sverige, som blivit känd i genom sittstrejken i Stockholm, har nu etablerat sig också i Malmö. På söndagen hölls en manifestation utanför Stadshuset i Malmö.

Sedan ett par veckor tilllbaka samlas varje helg en grupp på trappan utanför Stadshuset i Malmö för att protestera mot utvisningarna till Afghanistan. På söndagen tillkännagav gruppen också att föreningen Ung i Sverige som anordnade demonstrationerna i Stockholm under augusti nu också finns i Skåne.

– Vi utvisar människor till döden i Afghanistan, förklarar Elham Ahmadi, en artonåring som tillsammans med sin familj flydde till Sverige 2013.

”Vi vill demonstrera här”

Hon är nu svensk medborgare och går på gymnasiets naturvetenskapliga linje och förklarar att hon älskar matematik. Hon är en av initiativtagarna till protesterna utanför Stadshuset och hon har också deltagit i sittstrejken på Medborgarplatsen i Stockholm.

– Men vi kan inte åka till Stockhkolm hela tiden, vi vill demonstrera här.

En annan av arrangörerna, Reza Rezaie, kom till Sverige 2015 och har tre gånger blivit nekad uppehållstillstånd. Under tiden har han lärt sig svenska och går nu på gymnasiet i Ystad. Liksom Elham Ahmadi säger han att bara döden väntar dem som utvisas till Afghanistan.

– Vi som har flytt har gjort det för att vi var tvungna. Vi hade inget annat val, konstaterar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer