Hovrätten dömer nu mannen till tre år och tre månader. Foto: Polisens förundersökning

Döms till fängelse för kalasjnikov vid Folkets park i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig man sprang runt i närheten av Folkets park i Malmö med en kalasjnikov och en pistol under en lördagkväll. Mannen friades först i tingsrätten, men nu dömer hovrätten honom till tre år och tre månaders fängelse.

Den 10 mars 2018 rörde sig den nu 33-årige mannen med en automatkarbin och en pistol i närheten av Folkets park. Mannen greps kort därpå av insatstyrkan.

Enligt mannen satt han med några vänner och drack alkohol och använde kokain. Han påstod att tre män stormade in och krävde honom på en gammal spelskuld. Inne i lägenheten ska ha det ha blivit slagsmål. Mannen hävdade att han flydde med en av de angripande männens kalasjnikov. 

Tingsrätten gick på mannens förklaring. För att en person ska anses inneha ett skjutvapen krävs att hon eller han har vapnet i sin besittning.

”Att ta upp det och titta på det och sedan lägga ned det igen, eller att en kort stund hålla det åt någon annan, räknas inte som innehav”, skrev tingsrätten i sin dom.

Hovrätten vänder

Men hovrätten litar inte på mannens förklaring, bland annat mot bakgrund av att han hade ammunition till vapnet i lägenheten. Därför dömer nu hovrätten mannen till tre år och tre månaders fängelse.

Imorgon, fredag, ställs mannen inför rätta i ett nytt mål som gäller grovt vapenbrott. Det gäller händelsen som inträffade på Spångatan i centrala Malmö där ett helt kvarter spärrades av under flera timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.