– Människor är snälla här

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge kommun har byggt bostäder åt ensamkommande flyktingbarn nära Flommens golfbana i Falsterbo. Nu bor där sex pojkar från Afganistan och de tycker att de känner sig välkomna. 

Reza Habibi är en av pojkarna som bor i Falsterbo sedan slutet på november. Han tycker att det fungerar bra även om det är längre till bussen än vad det var i Hököpinge, där han tidigare bodde.

– Det är ett helt nytt boende och människor är snälla, säger Reza Habibi.

Han flydde som 14-åring från Afganistan via Iran, Turkiet, Grekland och en rad andra länder. Först fick han bo i ett transitboende i Hököpinge och senare i en paviljong som kommunen ställde upp på den nedlagda Mellanskolan.

Väckte irritation

När Malmö stad öppnade ett transitboende för 30 ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge i november 2009 väckte det viss irritation. De styrande politikerna i Vellinge tyckte att de fick informationen sent och de boende kallades till ett informationsmöte kvällen innan flyktingbarnen skulle flytta in i Brunnsparkens vandrarhem.

Moderatstyrda Vellinge hade i 25 år sagt nej till flyktingmottagning men beslöt att sluta ett eget avtal med Migrationsverket. Det skedde i januari 2010 och sedan dess har alltså Vellinge tagit emot ensamkommande flyktingbarn. I det senaste avtalet, som gäller från första december 2013, ska Vellinge ta emot nio ungdomar i 16-17-års åldern per år.

– Vi känner oss välkomna här i Falsterbo. Grannarna har kommit med presenter och gardiner, berättar Torbjörn Wiik som är chef för ungdomboendet.

Tre lediga platser

För tillfället bor det sex killar från Afganistan i huset och det finns plats för yttrerligare tre.

– Det är definitivt en fördel när vi bor på det här viset. Här blir vi individer och inte bara en i mängden som det lätt blir i en stor stad, säge Torbjörn Wiik.

Ända sedan transitboendet öppnade i Höpinge har en grupp från Rädda barnen ställt upp med läxhjälp och annat så att barnen ska komma in i det svenska samhället på ett bra sätt.

– De här pojkarna är väldigt ambitiösa och trevliga, säger Gunilla Selander, som jobbar ideellt för Rädda barnen. Hon är pensionerad lärare och hjälper bland andra Reza med läxorna.

Längtar efter familjen

Reza går första året på vård- och omsorgsprogrammet i Trelleborg och tycker bäst om matte och idrott. På fritiden boxas han i en klubb i Höllviken och kom på senaste junior-SM blev fyra i 81-kilos klassen. Han trivs bra i Sverige och med sina kompisar men han saknar sin familj.

De bor i Pakistan och Reza har inte träffat dem på många år.

– Jag hoppas att de kan flytta hit till Sverige, säger Reza Habib, 17 år och äldsta barnet i familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer