Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcu Juravle har hjälp i köket av Irina från Ukraina. I klippet kan du se hur Tomelilla jobbar med att få nyanlända ut i arbetslivet. Foto: SVT

Marcu lämnade främlingslegionen – nu hjälper han nyanlända i Tomelilla

Uppdaterad
Publicerad

Marcu Juravle är en av många företagare i Tomelilla som hjälper nyanlända att komma in i samhället. Själv lämnade han Främlingslegionen i Frankrike och startade ett nytt liv i Sverige.

– Det är tufft att komma till ett nytt land. Jag känner viljan, de vill jättemycket, säger Marcu Juravle när han förbereder dagens lunch på sin restaurang.

I den kombinerade restaurangen och saluhallen vid torget i Tomelilla arbetar tre kvinnor från Ukraina, en från Kamerun och en bagare från Mellanöstern. Flera av dem har fått sitt första jobb i Sverige i samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet.

– Vi har goa arbetsgivare och ett bra nätverk i Tomelilla, säger jobbcoachen Henrik Andersson.

Tomelilla har ingen exakt statistik över hur det gått för flyktingar som placerades i kommunen efter flyktingkrisen. 2017-2020 anvisades 68 nyanlända till Tomelilla. Kommunens uppskattning är att 50 av dem bor kvar.

Kan få behålla bostad

I de flesta kommuner får nyanlända tidsbegränsat boende i två år. Efter det måste de nyanlända hitta ett eget boende, ofta måste de flytta till en annan kommun.

– Vi jobbar med att man ska överta sitt sociala bostadskontrakt i samråd med bostadsbolagen, säger Thaer Hassan, integrationssamordnare i Tomelilla kommun.

I klippet kan du höra mer om hur Tomelilla arbetar för att få nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.