Maria Stålnacke har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Sydnyttprofilen Maria Stålnacke avled på torsdagen efter en tids sjukdom. Maria Stålnacke var under många år en mycket populär reporter på Sydnytt.

Hon gjorde sig känd genom sitt stora engagemang för samhällets svaga. 2006 tilldelades hon Ollénpriset – SVT Syds och SR Malmös eget tv- och radiopris. Juryns motiverade beslutet med att hon ”med empati, värme och skärpa ger de allra svagaste en röst.”

Ett av alla reportage som Maria Stålnacke gjorde och som väckte stor uppmärksamhet var det om 98-årige Gustaf Holmström som vägrades plats på ett äldreboende.

Sydnytts redaktör Gösta Backlund arbetade under lång tid tillsammans med Maria Stålnacke. Han säger:

– Om journalistik är att slåss för det goda och bekämpa det onda. Om det är att brinna för sin story och tro att den verkligen gör skillnad. Eller att vårda sina källor som vore de juveler. Då har en viktig del av journalistiken nu lämnat oss. Tack Maria för all inspiration!

Maria Stålnacke blev 71 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.