Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har ett stort naturvårdsintresse, säger Åsa Sandgren vars familjeägda mark nu kanske blir en våtmark. Foto: SVT

Markägaren Åsa i Kristianstad vill göra våtmark av gammal åker: ”Kommer till bättre nytta”

Publicerad

Ett övergivet åkerstycke kan bli en av de nya våtmarker som ska bidra till minska utsläppen av växthusgaser i Kristianstads kommun.

– Det är gammal åkermark som man odlade spannmål på fram till 70-talet och som kan komma till bättre nytta som våtmark, säger Åsa Sandgren vars föräldrar äger marken.

Under svåra tider på 1800-talet och 1900-talet letade hungrande familjer efter nya marker att odla på. På familjen Sandgrens mark i skånska Brännestad dikades en mindre bit mark ut för spannmålsodling som nu har stått övergiven i fem decennier.

– Här är väldigt fuktigt och marken har inte använts sedan 70-talet, säger Åsa Sandgren.

Stor utsläppsminskning

Marken ligger i kanten av en torvmosse vilket gör den ganska sank, men inte blöt nog för en våtmark. Åsa Sandgren har därför vänt sig till Kristianstads kommun och anmält familjens intresse för att skapa våtmark här.

– Vi har ett stort naturvårdsintresse i familjen och våtmarker har stora positiva effekter för den biologiska mångfalden, säger Åsa Sandgren.

Den gamla åkern är relativt liten, cirka två fotbollsplaner stor, men skulle kunna bidra till tonvis av minskade utsläpp.

– Genom att återväta den här marken kan vi få en utsläppsminskning på mellan 10 och 20 ton koldioxid per år, säger Mattis Vindelman, projektledare på Kristianstads Vattenrike.

Hör mer om varför Åsa Sandgrens familj vill anlägga våtmark i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.