Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En stor del av utsläppen i Kristianstad skulle kunna undvikas om torvmarken får bli blöt igen, säger Mattis Vindelman på Kristianstads vattenrike i klippet. Foto: SVT

Kristianstads torrlagda våtmarker en klimatbov – släpper ut mer växthusgas än kommunens bilar

Uppdaterad
Publicerad

Torrlagda våtmarker i Kristianstad släpper ut minst lika mycket växthusgaser som alla personbilar i kommunen, visar en ny kartläggning. Nu vill Kristianstads Vattenrike våtlägga markerna igen.

Mattis Vindelman på biosfärområde Kristianstads Vattenrike har kartlagt kommunens torrlagda våtmarker som en del av sitt examensarbete under studierna i miljövetenskap i Lund.

– Vårt landskap har har genomgått en enorm förändring de senaste decennierna och min kartläggning visar att minst två tredjedelar av de ursprungliga våtmarkerna i Kristianstad har försvunnit, säger Mattis Vindelman.

Klimatkrisen

Motsvarar 23 procent

I hela Sverige räknar man med att cirka en fjärdedel av den ursprungliga våtmarken är torrlagd. Men ökad kunskap om torvmarkens negativa påverkan på klimatet, gör nu att våtmarken återställs på många håll i landet.

– Utsläppen från torvmarken i Kristianstad motsvarar ungefär 23 procent av koldioxidutsläppen i kommunen, vilket är något mer än personbilstrafiken, säger Mattis Vindelman.

Läget ser ungefär likadant ut i hela landet.

Bidrar till biologisk mångfald

En stor del av dagens torvmark är produktiv jordbruks- och skogsmark. Men det finns också helt övergivna marker som läcker koldioxid och lustgas. Genom att blötlägga marken igen kan läckaget stoppas.

– Våtmarker kan bidra med mycket. Genom att höja vattennivån i ett område, kan man förhindra översvämningar nedströms. De kan också fungera som en tvättsvamp i torra perioder och de gynnar den biologiska mångfalden.

Mattis Vindelman är nu projektanställd av Kristianstads Vattenrike för att försöka återskapa så mycket av våtmarkerna som möjligt.

– Vi ser ett ganska stort intresse från markägarna och många hör av sig till oss och vill ha hjälp att skapa våtmark.

Så kan koldioxidutsläpp från dikade marker stoppas:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför släpper våtmarkerna ut koldioxid? Och hur går det till att stoppa utsläppen? Svaren får du i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet