Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anmälningar om kvinnovåld ökade under pandemiåret Foto: SVT / arkiv

Markant ökning av anmälningar om kvinnovåld under 2020

Publicerad

Antal anmälningar om våldsbrott har minskat i Skåne mellan 2019 och 2020. Men anmälningarna gällande kvinnovåld i hemmet har ökat under pandemiåret 2020.

Pandemin har satt spår när det gäller brott som snatteri och det så kallade krogvåldet. Det syns i siffrorna för polisanmälningar i Skåne under 2020.

Våldet på skånska gator och torg minskade med drygt fem procent mellan 2019 och 2020.

– Under pandemin så har vi inte haft det krogliv som vi haft tidigare, så säkerligen finns det någon påverkansgrad, säger Jarl Holmström, biträdande polischef på region syd.

”Påtaglig ökning”

Men ett brott sticker ut, och det är kvinnovåldet i inomhusmiljö.

– Det är en ganska påtaglig ökning 2020, säger Jarl Holmström, biträdande polischef för Region syd.

Anmälningarna 2019 låg på 1097 i Skåne. Under 2020 ökade anmälningarna till 1502, vilket innebär en ökning med nästan 37 procent.

Oklart anledning till ökning

Men Jarl Holmström vill vara försiktig med att dra några slutsatser av siffrorna. En anledning till ökningen kan vara den riktade kampanj polisen hade under sommaren för att få fler att våga anmäla våld i hemmet, säger han.

– Vi vill minska mörkertalet, vi vill att våldsutsatta kvinnor i större utsträckning ska anmäla sin gärningsman, säger han.

Enligt polisen är mörkertalet stort eftersom tröskeln är hög för våldsutsatta kvinnor att anmäla.

– Vår förhoppning är att det inte skett fler brott, utan att det faktiskt är fler som velat anmäla, säger Viveka Smidvall, chef för brott i nära relation i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer