Allt fler vill köpa en kolonilott enligt Sune Malmgren, ordförande på koloniträdgårdsförbundet i Skåne. Foto: Abir Shalati/SVT

Markant prisökning på kolonistugor i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för kolonistugor har ökat under pandemin. Och därmed också priset. Det är en genomsnittlig ökning på 35 procent enligt kolonimäklare.

Sune Malmgren, ordförande på koloniträdgårdsförbundet i Skåne, har märkt att allt fler vill köpa en koloni.

– Min tanke är att man kan inte åka utomlands och lägga pengar i andra länder, säger han.

Nära till natur

Men det finns fler orsaker. Att allt fler lockas till att köpa kolonilotter kan också bero på att miljömedvetenheten ökar och att folk vill komma närmare till naturen enligt Sune Malmgren.

– Många lockas hit för att man kan bo nära sin lägenhet. Det är nära till natur. Det är nära till avkoppling. Nära till odla och må bra helt enkelt. Det är ett skönt liv här.

Priset har stigit

Trenden bekräftas också av kolonimäklare Lennart Andén.

– Vanligtvis ökar priset mellan fem till sju procent per år. Men under pandemin har det stigit till 35 procent i genomsnitt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.