Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De extremt stora ögonen gör att masken har en syn som kan mäta sig med däggdjur. I videon får du se masken i sitt hem utanför Italiens kust. Foto: Bernard Mikulic/Michael Bok

Mask med magnifik syn fascinerar forskare i Lund

Publicerad

En mask med högupplöst syn är ovanligt klarsynt. Forskare som lyckats studera den storögda havsborstmasken upptäckte att ögonen är mycket välutvecklade.

Havsborstmasken Vanadis med styva hårstrån och extremt stora lökformade ögon har länge intresserat världens synforskare. Masken är svår att studera eftersom den rör sig långt ut i öppet hav nattetid. Men ett forskarlag, lett från Lunds universitet och Köpenhamns universitet, lokaliserade en maskkoloni utanför ön Ponza i Italien. De har nu lyckats ta reda på att masken har en magnifik syn. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

– Efter att ha studerat pixlar i synfältet och bilder per sekund, kunde vi konstatera att masken har en högupplöst syn, säger Michael Bok, biologiforskare vid Lunds universitet.

Både näthinna och lins

Forskarna har studerat både hur snabbt havsborstmasken kan se saker röra sig och hur väl de kan se detaljer. De extremt stora ögonen är uppbyggda av tiotusentals celler och har både en näthinna och en lins. Maskens syn kan mäta sig med den skarpseende trojkan däggdjur, leddjur och bläckfiskar.

Se den sköra och svårlokaliserade havsborstmasken Vanadis i videon.

Bilden är redigerad för att visa hur forskarna tror att havsborstmasken Vanadis ungefär ser med sina välutvecklade ögon. Foto: Michael Bok/Megan Porter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.