Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Saman Tondnevis på Skånetrafiken och Mikael Plessen på Kommunal problemet med spårvägen på helgerna. Foto: Otto Johansson/SVT

Efter massuppsägningarna – helgstopp för spårvagnarna i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Nya scheman med en ny operatör har fått en dryg tredjedel av spårvagnschaufförerna i Lund att säga upp sig. Det har fått till följd att spårvagnarna stått still flera helger i rad.

– Det är inte på en nivå där jag är helt nöjd själv. Vi ska ha spårvagnar på helger också. Det är det vi jobbar för, säger Saman Tondnevis som är affärsområdeschef för buss och spårvagn på Skånetrafiken.

Problemen härstammar från när den nya operatören Keolis tog över driften över lokaltrafiken i Lund i slutet av sommaren.

Bolaget valde då att lägga om schemat för spårvagnsförarna vilket gjort att de kör längre turer och även behöver köra buss mellan spårvagnspassen.

– De känner sig väldigt stressade av de turerna, säger förhandlaren Mikael Plessen på fackförbundet Kommunal.

Förare på väg tillbaka

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne skriver Keolis att målet med schemaförändringarna varit att ”jämna ut villkoren” mellan spår- och bussförare och att det gjort att åtta av tjugofem förare sagt upp sig.

De säger sig även jobba på att möta förarnas önskemål och att flera förare ska vara på väg tillbaka.

– Keolis lyssnar hyfsat bra ändå tycker jag. Förhoppningsvis blir det en förbättring redan till våren, om Keolis vill lyssna på våra ombud, säger Mikael Plessen.

Skånetrafiken meddelar även att de utgår från att spårvägen ska kunna gå kommande helg efter att helt eller delvis ha stått stilla under helgerna sedan mitten av oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I mars rapporterade SVT Nyheter Skåne om att färre än väntat åkt spårvagn sen starten. Foto: Otto Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.