Fiskebåtarna har legat i hamn sedan torskstoppet i juli Foto: Anna Gjöres

Efter torskstoppet i Östersjön: Tvingas importera sej

Uppdaterad
Publicerad

Det akuta torskfiskestoppet i Östersjön drabbar inte bara fiskarna utan också fiskindustrin, som nu måste se sig om efter nya fisksorter, när de inte kan sälja torsk längre. Under tisdagen kom landsbygdsministern på besök för att se hur det står till med fiskeindustrin i Simrishamn.

Kristian Ekström har arbetat i torskefiskeindustrin i 25 år, precis som sin pappa. Varje dag har de köpt den fisk som kommit in med fiskebåtarna till Simrishamn på morgonarna. Men sedan en månad tillbaka ligger fiskebåtarna i land och för att produktionen inte ska stå helt stilla har fabriken blivit tvungen att importera från andra ställen.

– Vi får tänka om och satsa på annat. Vi har börjat sälja lite kolja och sej, men det är jättesvårt att komma in på den marknaden.

Kristian Ekström har fått byta fisk i sin fabrik efter torskstoppet. Foto: SVT/Anna Gjöres

Idag kom landsbygdsministern Jennie Nilsson till Simrishamn för att få en bild av torskstoppets effekt på torskindustrin.

Landsbygdsministern är i Simrishamn för att få en bild av torskstoppets konsekvenser. Foto: SVT/Anna Gjöres

– Det är en situation som måste tas på väldigt stort allvar. Vi behöver ta ett helhetsgrepp där vi både har fokus på kortsiktiga insatser, men kanske ännu viktigare att hitta långsiktiga åtgärder för att ha ett hållbart fiske över längre tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer