Foto: SVT

Masterstudie slår fast: insekter gillar inte rött

Publicerad

Insekter tycker inte om rött men det är svårt att säga om de ogillar människor som målar ränder på sina kroppar. Den slutsatsen har masterstudenten Anica Mercado i Lund kommit fram till.

Hon gjorde sommaren 2016 ett experiment med ett tiotal uppblåsbara plastdockor, som hon målade och satte ut i naturen vid Torna Hällestad.

Dockorna fick olika färger och mönster och täcktes med ett lager klister. Förhoppningen var att insekter, framför allt bromsar, skulle fastna på de dockor de föredrar. Hypotesen var att de inte tycker om de ytor som är randiga.

Insekter gillar inte rött

– Jag fångade 6.986 insekter men bara sju av dem var bromsar, berättar Anica Mercado.

Hon säger att det inte var optimala förhållanden för bromsar under den juli månad då hon gjorde sitt experiment.

– Det kan vara många olika faktorer som spelar in och det är svårt att dra några säkra slutsatser utifrån det här materialet. En sak är dock säker och det är att insekterna inte tyckte om rött, säger Anica Mercado.

Hon berättar att naturfolk målar sina kroppar röda med ockra för att slippa myggbett.

– Men om människor som målar sig i randiga mönster slipper insektsbett från bromsar kan jag inte säga. Det får framtida forskning visa, säger Anica Mercado, som lämnar in sin masteruppsats på måndag 29 januari.

Vill göra ny studie

Hon har en förhoppning om att få göra en liknande studie i ett afrikanskt land där väderförhållandena är annorlunda och där naturfolk kan berätta vad de själva vet och tror om kroppsmålningar.

En tidigare forskarstudie i Lund har visat att zebrornas ränder skyddar mot insektsbett. Bromsar och tse-tse-flugor tycks föredrar mörka ytor framför ljusa och de gillar inte ränder. Det var denna studie som låg till grund för Anica Mercados mastersuppsats.

Susanne Åkesson, professor i zoo-ekologi vid Lunds universitet, och hennes forskarkolleger presenterade nyheten om zebrornas ränder som skydd mot insekter 2012 och den väckte stor uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.