Kristianstads FF-spelare blir utvisad efter att ha slagit till en Halmiaspelare. Foto: Polisens förundersökning

Matchfixningshärvan tas upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar rättegången i hovrätten om den misstänkta matchfixningen i fotbollslaget Kristianstads FF. Fyra spelare i klubben – varav en har erkänt – anklagas för att ha tagit emot mutor för att fixa matchresultat. Även om tingsrätten friade alla åtalade har härvan påverkat fotbollsklubben.

Kristianstads FF finns inte mer. Det var nära att klubben lades ned när det avslöjades att laget misstänktes vara inblandade i att fixa matchresultat. Men den nya styrelsen valde att slå samman föreningen med Kristianstad BoIS, som hade en stor ungdomsverksamhet till skillnad från FF som bara elitsatsade.

Sammanslagningen till Kristianstad FC ska också vaccinera klubben mot fler matchfixningshärvor, är det tänkt.

Uppgjorda fotbollsmatcher

– Vi är i dag en annan typ av klubb när vi har en ungdomsverksamhet från fem år. Vi har en möjlighet att sätta en prägel på spelarna från tidig ålder, säger Lars Åkerman, ordförande i Kristianstad FC.

– Vi kan skapa klubbkänsla med de värderingar som är viktiga, med ärligt spel och att man inte ska gnälla på domare. Och definitivt inte hålla på med dopning och matchfixning.

”Det här är oacceptabelt”

Fyra före detta spelare misstänks för att under 2013 och 2014 ha tagit emot mutor för att fixa resultat som spelhajarna beställde. Spelarna ska enligt åtalet också ha utsatts för hot. Klubbordföranden hoppas att hovrätten kommer fram till ett annat domslut än tingsrätten.

– Jag hoppas att hovrätten tar detta på det allvar som det måste tas på, för någonting har hänt och det är väldigt viktigt att samhället signalerar att det här är oacceptabelt.

Lars Åkerman tycker att svensk fotboll varit alldeles för naiv om matchfixning.

– Att det sitter folk i Hongkong och spelar på en division ett-match på Kristianstads IP var det nog ingen som kunde föreställa sig.

Två män från Landskrona och Växjö misstänks för att ha mutat de före detta Kristianstadsspelarna. Tingsrätten ansåg inte att erkännandet från en av spelarna räckte som bevisning för matchfixning.

DE SEX INBLANDADE

Växjöbo. Misstänkt för givande av muta, utpressning, två fall av olaga tvång samt försök till utpressning. Frias av tingsrätten.

Landskronabo. Misstänkt för utpressning, försök till utpressning och två fall av olaga tvång. Frias av tingsrätten.

KFF-spelare. Aktiv. Var misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv och avstängd från Svenska fotbollförbundet efter tidigare åtalet i Jönköping, där åtalet ogillades. Misstänkt för grovt givande av muta. Frias av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet