Livsmedelskontrollanter från Miljöförvaltningen kontrollerar maten och serveringarna på Malmöfestivalen. Att serveringar tvingas stänga är dock ovanligt. Foto: Johan Nilsson/TT

400 000 portioner serveras under Malmöfestivalen – de ska se till att maten håller måttet

Uppdaterad
Publicerad

I fredags började Malmöfestivalen och därmed även matmarknaderna som blivit synonymt med folkfesten. Samtidigt begav sig kommunens livsmedelskontrollanter ut, för att se till så att maten som serveras håller måttet. Vilket den oftast gör.

På Malmöfestivalen serveras omkring 350 000 till 400 000 portioner mat, enligt en grov uppskattning från Rodrigo López-Calderón som är matansvarig på festivalen. I årets upplaga rör det sig om drygt 65 olika aktörer som serverar mat i varierande omfattning.

Ansvaret för att kontrollera att hanteringen av all mat håller måttet ligger hos Miljöförvaltningens livsmedelskontrollanter.

Kontrollerar många men inte alla

– Våra kollegor åker ut och kontrollerar. Vi har planerat för ungefär 30 kontroller inför Malmöfestivalen, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.

Livsmedelskontrollanterna ska se till så att de aktörer som serverar mat följer regler för exempelvis hygien, att temperaturer i kylar är korrekt och att maten innehåller det som utlovas.

– Vi kontrollerar inte alla etableringar. Vi prioriterar de som är nya eller som har mer omfattande livsmedelshantering och försöker göra så mycket som möjligt i början av festivalen, säger Arvid Nordland.

Inga avstängda senaste åren

Han berättar att det är vanligt att ett par klagomål kommer in under festivalens gång, exempelvis från besökare som sett tecken på ohygienisk hantering eller upplever att de blivit dåliga av mat från festivalen. Men det är ovanligt att matserveringar tvingas stänga.

– Vi har befogenhet att tillfälligt stänga verksamheter eller lägga förbud. Det har hänt vid några tillfällen, men vi har inte stängt något det senaste två åren, säger Arvid Nordland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.