På Malmöfestivalen serveras omkring 350 000 till 400 000 portioner mat, enligt en grov uppskattning från Rodrigo López-Calderón som är matansvarig på festivalen. I årets upplaga rör det sig om drygt 65 olika aktörer som serverar mat i varierande omfattning.
Ansvaret för att kontrollera att hanteringen av all mat håller måttet ligger hos Miljöförvaltningens livsmedelskontrollanter.
Kontrollerar många men inte alla
– Våra kollegor åker ut och kontrollerar. Vi har planerat för ungefär 30 kontroller inför Malmöfestivalen, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.
Livsmedelskontrollanterna ska se till så att de aktörer som serverar mat följer regler för exempelvis hygien, att temperaturer i kylar är korrekt och att maten innehåller det som utlovas.
– Vi kontrollerar inte alla etableringar. Vi prioriterar de som är nya eller som har mer omfattande livsmedelshantering och försöker göra så mycket som möjligt i början av festivalen, säger Arvid Nordland.
Inga avstängda senaste åren
Han berättar att det är vanligt att ett par klagomål kommer in under festivalens gång, exempelvis från besökare som sett tecken på ohygienisk hantering eller upplever att de blivit dåliga av mat från festivalen. Men det är ovanligt att matserveringar tvingas stänga.
– Vi har befogenhet att tillfälligt stänga verksamheter eller lägga förbud. Det har hänt vid några tillfällen, men vi har inte stängt något det senaste två åren, säger Arvid Nordland.