Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lundabon Mats Johnsson var en av dem som tog sin andra vaccindos i lördags och veckan efteråt blev uppringd av vårdcentralen. Foto: Firas Razak/SVT

Mats kan ha fått koksalt istället för vaccin – ”Ofattbart att det här händer”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 300 personer erbjuds att ta en ny vaccindos mot covid-19 efter att Måsens vårdcentral i Lund råkat ge sju personer koksaltlösning istället för vaccin. Lundabon Mats Johnsson är en av de patienter som kan ha fått fel spruta.

– Jag har ju gått i en lycklig villfarelse om att jag har varit vaccinerad, säger han.

Sju av de 298 personer som besökte vårdcentralen för en andra dos vaccin i lördags fick istället en spruta med koksaltlösning. Nu erbjuds samtliga personer en tredje vaccinationsspruta.

– Det som har skett är mycket olyckligt och vi har nu påbörjat en orsaksutredning, säger Jörgen Johansson, chefläkare inom Region Skåne.

Han har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne:

– Vi beklagar det hela. Samtidigt vill jag säga att det inte är farligt att få koksalt.

”Ofattbart att det händer”

Lundabon Mats Johnsson var en av dem som tog sin andra vaccindos i lördags och veckan efteråt blev uppringd av vårdcentralen.

– De frågade mig om jag hade fått några biverkningar, då sa jag nej, berättar han.

Mats blev då informerad om att han kan vara en av sju personer som har fått en icke verksam dos och blev därför erbjuden en ny tid.

– Det är ofattbart att det här händer. Okej mänsklig faktor, men det kunde ju ha varit något annat de blandade i, säger Mats.

Mats säger att han är besviken över informationen från vårdcentralen då han inte fick veta varför dosen inte skulle ha varit verksam förrän han dagen efter läste om det i media.

Region Skåne uppger att det inte finns några risker med att ta en tredje vaccindos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer