Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dottern Elin menar att hennes pappa Mats inte fick rätt hjälp och har därför anmält händelsen till Patientnämnden. Hör henne berätta varför i klippet ovan. Foto: SVT

Mats vägde 200 kilo när han dog – gjordes inga försök att återuppliva honom

Uppdaterad
Publicerad

Timmar innan Elin Bergströms pappa dör av syrebrist bestämmer sig läkarna för att inte göra försök till återupplivning vid hjärtstopp – delvis på grund av hans vikt, som var över 200 kg. Nu har Elin anmält händelsen till Patientnämnden.

När Elin Bergström från Hörby fick samtalet om att hennes pappa dött inledde läkaren med att berätta att de beslutat att inte försöka återuppliva honom vid hjärtstopp.

– När jag frågade varför så var det enda jag fick som svar att min pappa hade BMI över 60. Han var överviktig, men man är väl fortfarande berättigad till vård?

Avsaknad av syrgas utreds

Mats hade problem med andningsuppehåll och sedan tidigare med hjärtat. Under vistelsen på Lunds Universitetssjukhus förvärrades hans syresättning, men ingen syrgas sattes in.

Nu ska sjukhuset utreda varför patienten inte fick syrgas. Av journalen framgår att det betraktas som en avvikelse.

Journalen: ”Går inte att se förutsättning för återhämtning”

Elin berättar att hennes pappa lidit av fetma och depression under lång tid. Han var 55 år gammal när han dog, med en vikt på över 200 kg.

”Man bör starkt överväga vårdbegränsningar, det går inte att se förutsättningar för återhämtning efter intensivvård eller HLR”, har en läkare skrivit i journalen baserat delvis på Mats vikt, men också hans tidigare sjukdomsbild.

Anmält till Patientnämnden

Så här skriver en chefsläkare på sjukhuset i en kommentar till SVT Nyheter Skåne:

”Ett ställningstagande om behandlingsbegränsningar baseras inte på en enskild faktor såsom ålder, specifikt sjukdomstillstånd, kraftig övervikt eller grad av funktionsnedsättning.”

Läkaren skriver också att kraftig övervikt kan vara associerat till flera följdsjukdomar som kan påverka prognosen vid allvarliga sjukdomstillstånd.

Men dottern Elin Bergström menar att hennes pappa fick sämre vård på grund av sin övervikt och hon har nu anmält händelsen till Patientnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.