Menar att heroinsmuggling var ”practical joke”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen har dömts av både tingsrätten och hovrätten till 6,5 års fängelse för grov narkotikasmuggling. Nu försöker han överklaga domen till Högsta domstolen och säger att det hela var ett skämt.

På undersidan av bilen som 28-åringen körde in till Sverige i slutet av januari i år satt 25 paket med sammanlagt 11,5 kilo heroin och 2 kilo kokain. 

Under förhandlingarna i Malmö tingsrätt så berättar han att några vänner hade visat honom paketen i en väska i Amsterdam och sagt att drogerna kom från Pablo Escobar. Enligt hans egen berättelse trodde han hela tiden att de skojade med honom.

Fick 7000 euro

Dessutom menar han att ingen berättade för honom att han skulle få 7 000 euro som ersättning för transporten.

Tingsrätten menar att förklaringen om att det skulle vara ett skämt är för långsökt. ”Särskilt mot bakgrunden av den långa bilresan med två bilar som i så fall också skulle ha varit en del av skämtet”, står det i domen.

De dömer både 28-åringen och hans kumpan till vars 6,5 års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling. De båda dömdes även till utvisning.

Skyller på ”practical joke”

Hovrätten höll senare med om domen och kvarhöll fängelsestraffen för de båda.

Men nu försöker alltså 28-åringen, via sin advokat, överklaga domen till Högsta domstolen i Sverige, som är den högsta instansen med förklaringen att han har blivit utsatt för ett ”practical joke”. Alltså ett skämt där man utsätter personen för något praktiskt i syfte att skämma ut denne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.