Var tredje person i södra Sverige som svarat i Brås undersökning uppger att de är mycket eller ganska otrygga eller avstår från att gå ut på grund av otrygghet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Södra sverige upplevs som otryggast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som känner sig otrygga och avstår från att vistas ute i södra Sverige. De som rapporterar att de är mest otrygga i flest frågor finns i polisregion Syd, enligt en ny rapport från Brå. Området omfattar Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län. Där svarar också flest att de utsatts för egendomsbrott, som stöld och inbrott.

Resultaten från Nationella Trygghetsundersökningen, en undersökning av självrapporterad utsatthet för brott, kommer ut en gång om året från Brottsförebyggande rådet (Brå). Idag släpptes resultaten på regional, polisområdes-, kommunal och stadsdelsnivå.

Där sticker polisregion Syd ut: här är det flest som uppger att de utsatts för egendomsbrott, känner sig mest otrygga och har minst andel som säger sig ha högt förtroende för rättsväsendet. Var tredje i polisregionen som svarat i undersökningen uppger att de är mycket eller ganska otrygga eller avstår från att gå ut på grund av otrygghet.

Mest otrygghet i Malmö

Malmöstadsdelen Kirseberg är den plats i Sverige där flest, 30,4 procent, uppger att de har utsatts för bostadsinbrott, bilstöld, stöld från fordon och cykelstöld. Det kallas med ett samlingsnamn egendomsbrott. Det kan jämföras med Övertorneå kommun, där 3,5 procent rapporterar utsatthet för samma brottstyper. I södra Sverige är det Hultsfred som har lägst andel som svarar att de utsatts för egendomsbrott.

Inom polisregion Syd är det Malmöstadsdelen Fosie som har den största andelen, 65 procent, som svarat att de känner sig otrygga, eller avstår från att gå ut på grund av otrygghet. I Lomma knappt två mil bort har lägst andel i regionen, 18 procent, svarat på samma sätt.

Lågt förtroende i Blekinge och nordöstra Skåne

I Blekinge och nordöstra Skåne är det lägst andel tillfrågade som säger sig ha högt förtroende för polisen i de flesta frågor som undersökningen har ställt i det ämnet. Men det är i nordvästskånska Åstorp som förtroendet för rättsväsendet som helhet är lägst. Där svarar endast 26 procent att deras förtroende för rättsväsendet som helhet är mycket stort eller ganska stort. I Lund är andelen som svarar på samma sätt 55 procent och högst i polisregionen.

Undersökningen genomfördes genom att 200 000 slumpmässigt valda personer i Sverige har tillfrågats om att delta, av dem valde 78 933 personer att delta. Det ger en svarsfrekvens om 44 procent. Enligt rapporten anses undersökningen representera den vuxna befolkningen i stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.